Donar verrast vriend en vijand met thuiszege op Antwerpen

Waar vrijwel niemand rekening mee had gehouden gebeurde dinsdagavond in Martiniplaza. Het geplaagde Donar versloeg in de Elite Gold competitie nummer twee Telenet Giants Antwerp met 96-89. Door de winst klom Donar naar plek acht.

Donar moet vrijdagavond winnen in Martiniplaza om in de race te blijven

Maar liefst 3750 toeschouwers waren op de wedstrijd afgekomen van hun Donar. De Groningers hebben het in het eerste seizoen na het faillissement sportief lastig. Getuige ook de resultaten in de Elite Gold, waarin de topploegen van Nederland en België elkaar treffen. Tot dit duel had de ploeg van coach Andrej Stimac zes van de acht duels verloren.

Deels te verklaren door blessures. Karolis Babusis was ziek en Jordy Kuiper, Sam van Oostrum en Theo John zijn herstellende van blessures. Toch lukte het om met een smalle selectie een spetterende wedstrijd op het parket van Plaza te leggen. De intensiteit was hoog, verdedigend had Donar de zaken steeds behoorlijk op orde. Dat legde de basis voor een sensationele zege.

Ondanks een 12-6 achterstand in de beginfase sloot Donar de eerste tien minuten af met een 27-21 voorsprong. Daar zetten de gasten in het tweede kwart iets meer tegenover waardoor beide ploegen met 45-45 gingen rusten. Direct na de pauze leek Antwerpen het duel naar zich toe te willen trekken en nam een voorsprong van acht punten. Voor Donar reden om nog meer gas te geven en zich helemaal terug te knokken in de wedstrijd.

Nadat aanvoerder Kjeld Zuidema met zijn vijfde persoonlijke fout voortijdig van het veld moest ontspon zich het spannendste deel van de wedstrijd. Een minuut voor tijd stond de thuisploeg een puntje voor; 88-87. En kon het alle kanten op. Mede dankzij John Meeks lukte het om de winst over de streep te trekken. David Gabrovsek was topscorer met 24 punten.

Komende vrijdag sluit Donar de Elite Gold af met de uitwedstrijd tegen koploper Filou Oostende. De week daarna krijgt de Nederlandse competitie een vervolg met de play-offs om de landstitel.