Wonen

”Maak snel eind aan kraakactie Jeugdsynagoge Groningen”, aldus raadsfracties

Het gemeentebestuur van Groningen moet snel een einde maken aan een kraakactie van de jeugdsynagoge in de Folkingedwarsstraat. Dat stellen de raadsfracties van het CDA Groningen en de Stadspartij in schriftelijke vragen


Leestijd: 1 minuut

De Groningse jeugdsynagoge, Joods cultureel erfgoed, wordt sinds oktober vorig jaar bezet door krakers. Recent wees de rechter-commissaris een uitzettingsbevel van het OM af, omdat onvoldoende duidelijk bleek dat de toenmalige pandeigenaar op korte termijn zou beginnen met werkzaamheden. Inmiddels heeft de gemeente Groningen het pand overgenomen, maar zijn de krakers nog altijd niet verwijderd, zo stellen de raadsfracties.

“De jeugdsynagoge is een belangrijk deel van de Groninger geschiedenis. Na zeven maanden is het hoog tijd om dit pand een nieuwe functie te geven, zodat een einde aan deze kraak kan worden gemaakt en dit culturele erfgoed in ere kan worden hersteld. Het zou mooi zijn als er in plaats van de eerdere plannen van woningbouw gekeken kan worden naar bijvoorbeeld een maatschappelijke functie”, aldus CDA-fractievoorzitter Jalt de Haan.

Naar aanleiding van rondcirculerende foto’s maken de vragenstellers zich zorgen over de interne staat van het pand. Daarnaast vindt De Haan de organisatie van verschillende pro-Palestina bijeenkomsten in de gekraakte jeugdsynagoge provocerend en pijnlijk. Tijdens een van deze bijeenkomsten werd bovendien een Israëlische bezoeker uit het pand verwijderd.

“Het is pijnlijk, provocerend en polariserend om juist in deze Joodse jeugdsynagoge opnieuw en opnieuw pro-Palestina bijeenkomsten te organiseren. Het staat mensen vrij om te protesteren, maar niet ten koste van alles, op elk moment en op iedere plek. Na meer dan een half jaar roepen wij het gemeentebestuur opnieuw op tot tempo. Verwijder deze krakers en geef dit pand met een nieuwe maatschappelijke functie, terug aan de gemeenschap”, aldus De Haan.

(Foto boven: De Jeugdsynagoge, het lage gebouw rechtsachter bij het verkeersbord en de fietsen. Foto: Funda)