Sinds er minder aardgas werd gewonnen in Loppersum, leek het er op alsof de bevingen in Groningen beperkt zouden blijven tot kleine trillingen. Een Belgische geoloog had zelfs voorspeld dat er geen grote bevingen meer zouden komen, het leek er op alsof het grote probleem onder controle zou zijn en dat Nederland tijd zou hebben om de gaswinning langzaam maar zeker af te bouwen. En dat we rustig zouden kunnen soebatten over de vraag hoe groot de schadevergoeding zou moeten zijn.
Maar sinds maandagmiddag 8 januari ziet dat er allemaal geheel anders uit. Er kan dus nog wel degelijk een zware beving ontstaan. En als er een klap van 3.4 op de schaal van Richter kan komen, waarom zouden er dan niet nóg grotere klappen kunnen komen? En als de beving wordt gevoed op de Hanzehogeschool en in het UMCG, wie garandeert dan dat er niet ook nog grotere klappen kunnen komen die ook de stad Groningen treffen?
De aardbeving van vanmiddag heeft duidelijk gemaakt dat de veiligheid van Groningers ernstig in het geding is.
Voortaan heeft het geen zin meer om te praten over de vraag hoe groot de schadevergoeding moet zijn. Twee miljard? Drie miljard? Vier miljard?
Die discussie komt plotseling volstrekt achterhaald over. Stik maar in je centen, Staat der Nederlanden en NAM.
Groningen heeft veiligheid nodig. Daarover moet voortaan de discussie gaan. En daarop moeten we De Haag nu aanspreken.
De klap van maandagmiddag 08 januari 2018 kon nog wel eens héél lang na gaan golven, tot ver buiten de Groningse provinciegrenzen.