Eigenaar Berend Ziengs heeft dinsdag het faillissement aangevraagd van de winkelketen. Een te snelle groei en een te grote voorraad zou de reden zijn voor het bankroet. De bank heeft daarom de kredieten bevroren.
De winkels blijven open om de voorraden te kunnen verkopen. Ook bestaat er dan meer kans op een overname. Volgens curator Lettinga heeft zich al een kandidaat gemeld die mogelijk twee van de vier winkels wil doorzetten. Ziengs zou zelf geen ambitie hebben om het bedrijf voort te zetten.
Ontslag
De 34 medewerkers van de vier filialen worden woensdag ontslagen. Een groot aantal van hen krijgt daarna meteen een flexibel contract.
De Schoenenfabriek had zaken in Groningen, Leeuwarden, Zwolle en Assen. Een vijfde filiaal in Nijkerk was eerder al gesloten. In Groningen zat de zaak aan het A-Kerkhof. Dat was ook de eerste vestiging van de keten. De winkels waren gericht op het midden- en hoogsegment. Ze stonden bekend om hun voorkeur voor opvallende schoenen.
In 2015 won De Schoenenfabriek nog een Dutch Retail Experience Award voor de beste winkelbelevenis. De keten werd toen nog als voorloper gezien omdat ze in een verzadigde markt toch een authentiek en verfrissend concept wist neer te zetten.
Eigenaar Berend Ziengs is de zoon van Bert Ziengs, die samen met zijn broer Henk de winkelketens Ziengs Schoenen en Scapino groot maakte.
Nieuws
De Schoenenfabriek blijft open in afwachting van mogelijke overname
De bijzondere schoenenwinkel De Schoenenfabriek is failliet. De winkels blijven de komende weken wel open, omdat curator Pieter Lettinga goede hoop heeft op een overname.
Leestijd: 1 minuut