Deze bron ondersteunt het systeem tijdens koude dagen. Het verschil met een reguliere verwarmingsinstallatie is dus dat de warmte die vrijkomt, wordt hergebruikt en niet zoals gewoonlijk verdwijnt. Nijestee plaatst in totaal vier bronnen (twee doublets) in de Grunobuurt. Deze duurzame manier van energieopwekking maakt de bewoners onafhankelijk van energieleveranciers. Het is bij bepaalde temperaturen zelfs mogelijk om klimaatneutraal te stoken.
Noord-Willemskanaal
Naast de warmte- en koudebronnen wordt ook een regeneratiesysteem aangelegd. Hiermee wordt in de zomer de warmtebron gevoed vanuit het nabijgelegen Noord-Willemskanaal. Het water in dit kanaal blijft in het najaar langer warm en wordt daarom rechtstreeks aangesloten op het verwarmingssysteem van de woningen. Het water circuleert door de wijk en wordt even verderop in het kanaal weer teruggepompt. Een ‘zelfdenkende’ regelinstallatie zorgt voor de af- en aanvoer van water. Dankzij dit zelfdenkend vermogen registreert het systeem het verbruik en bepaalt het zelf de toevoer van water.
Midden in de wijk wordt ondergronds een kelder gebouwd waar de technische ruimte voor het onderhoud aan de installatie wordt gerealiseerd. Nadat de buurt eenmaal is herrezen, zal er dus weinig van de installatie te zien zijn. Slechts de lage gasrekening van de bewoners geeft het bestaan van deze duurzame, ondergrondse installatie weer!