Bollegraaf uit Appingedam, die Bossers & Cnossen uit Groningen en Witec uit Ter Apel achter zich liet.
Bollegraaf produceert wereldwijd recyclingmachines, met name om sorteersystemen voor huishoudelijk afval. Bij het bedrijf uitAppingedam, dat vijftig jaar bestaat, werken vierhonderd mensen.
Bollegraaf Recycling Machinery (BRM) ontwerpt en produceert onder meer balenpersen, sorteersystemen, transportbanden en archiefvernietigers voor de recyclingindustrie. Het bedrijf biedt daarnaast advies, installeert en onderhoudt complete installaties.
Belangrijke aspecten daarbij zijn een stevige constructie en lage onderhoudskosten van de producten. De installaties worden over de gehele wereld verkocht. ‘Big in making recyclables small’, zo luidt de slogan van BRM.
Het bedrijf begon in 1961 kleinschalig toen Hartog Bollegraaf als machinefabriek en plaatsnijbedrijf als een van de eerste in Nederland een optisch bestuurde brandsnijmachine kocht. Hij was een inventief ondernemer, startte met het maken van verticale balenpersen en was ook succesvol met de export, onder meer naar de Verenigde Staten.
De oude fabriekslocatie werd in de beginjaren tachtig te klein en in 1983 verhuisde BRM naar het huidige adres aan de Tweede Industrieweg in Appingedam. Ook daar bleek de ruimte al snel te beperkt. Op het terrein van de voormalige naburige scheepswerf werd een nieuwe fabriekshal gebouwd.
In 1989 nam de zoon van de oprichter, Heiman Bollegraaf, de leiding over en mede door eigen verkoopkantoren in Duitsland, Frankrijk en Spanje en de acquisitie van Lubo in Emmen werd de marktpositie versterkt. Lubo sluit goed aan bij Bollegraaf en is met name gericht op sorteer- en transportsystemen voor de recycling van bouw- en sloopafval. Het aantal werknemers bij het bedrijf van zijn vader was 35.
Nu is dat aantal, met inbegrip van alle vestigingen, gestegen naar 350. In 2005 werd een nieuw bedrijfskantoor geopend.
JOnge Ondernemersprijs
Op 22 november is de finale van de JOP (JOnge Ondernemersprijs).
Kanshebber hier is het Groningse bedrijf Negotica dat een systeem heeft ontwikkeld waardoor mensen met een beperking activiteiten kunnen uitvoeren middels het brein