Statiegeld op plastic flessen is een belangrijk middel in de strijd tegen zwerfafval. Geen enkel ander systeem kan tippen aan het inzamelen van PET flessen door middel van statiegeld. Maar liefst 95% van de statiegeldflessen levert de consument in voor recycling. Een belangrijke reden voor een groot aantal (Noordelijke) gemeenten om te pleiten voor uitbreiding van het systeem met de inzameling van kleine plastic flesjes. Ook op het VNG-congres eind vorig jaar schaarde 94% van de gemeenten zich hier achter. Groot is dan ook de verbijstering bij de Noordelijke gemeenten dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) het statiegeld opgeeft in de onderhandelingen met het bedrijfsleven en de landelijke overheid.
In een brief namens SANOG, SOZOG en als voorzitter van de ARCG*, roept Jannie Visscher, wethouder Reiniging van de gemeente Groningen, de VNG op om vast te houden aan de uitspraak van de leden en zich in te zetten voor het behoud van statiegeld als middel tegen zwerfafval.
Wethouder Jannie Visscher: ‘Door het statiegeldsysteem uit te breiden met de inzameling van kleine plastic flesjes kun je een enorme winst boeken voor het milieu. In landen om ons heen, waar dit systeem al ingevoerd is, zijn de resultaten bijzonder goed. Veel minder flesjes belanden als zwerfafval in het milieu.’
Onder het motto ‘Een Echte Held Kiest Statiegeld’ hebben vele gemeenten het manifest voor uitbreiding van het inzamelen van plastic flessen getekend. In het Noorden waren dit onder anderen de gemeenten Groningen, Ten Boer, Zuidhorn, Bedum, Leeuwarden en Delfzijl.