Op dit moment vindt de wedstrijd ‘Blauwestad New Blue /Papenburg Fehnsiedlung 2.0’ plaats. Studenten van hogescholen in Nederland en Duitsland maken hierbij een ontwerp voor de duurzame doorontwikkeling van twee woongebieden in de Eems Dollard Regio: Blauwestad in de Groninger gemeente Oldambt en Südlicher Spillmannsweg in het Duitse Papenburg.
“Het is ongelooflijk hoeveel potentieel er in studenten zit. Hun ideeën zijn heel fris omdat ze nog geen beroepservaring hebben.” Dat zegt Kathrin Volk, projectleider van de wedstrijd en docent aan de Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur aan de Hochschule Ostwestfalen-Lippe (HS OWL).
Ongeveer zestig leerlingen van vijf hogescholen in Nederland en Duitsland nemen deel aan de wedstrijd: Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Hanzehogeschool Groningen, Jadehochschule Oldenburg, Hochschule für angewandte Wissenschaft (HAWK) Hildesheim en tot slot de Detmolder Schule für Architektur aan de HS OWL. De wedstrijd vindt plaats in het kader van NEND, een Nederlands-Duits project voor duurzame energie.
Prijsuitreiking in oktober
Teams van twee tot drie studenten maken in de loop van dit studiejaar een ontwerp dat ze eind juni moeten inleveren. In september worden de resultaten door een jury beoordeeld en in dezelfde maand is een tentoonstelling van de uiteindelijke ontwerpen gepland. De prijsuitreiking is op 5 oktober 2012. Daarna worden de ontwerpen in de betrokken gemeenten gepresenteerd aan het grote publiek.
Het is niet waarschijnlijk dat de ontwerpen daadwerkelijk worden gerealiseerd. “In het ideale geval”, zegt Volk, “levert de wedstrijd ideeën op die samen met een professioneel bureau verder kunnen worden ontwikkeld.”
Internationale samenwerking
Ter voorbereiding op de wedstrijd was er op 22 en 23 maart een gezamenlijke workshop in Papenburg. Veertien Nederlandse en 48 Duitse studenten, verdeeld in veertien teams, hebben hieraan deelgenomen. Ondersteund werden ze door hun docenten en twee mentoren. Doel van de workshop was onder andere dat studenten meer inzicht krijgen in de mogelijkheden van beide woongebieden.
Volgens Volk hebben de studenten intensief en goed gewerkt. Joost Luijendijk, student aan de Academie voor Bouwkunst aan de Hanzehogeschool in Groningen, bevestigt dit. “Ik vond het leuk om met mensen van andere opleidingen samen te werken. Ik heb inzichten gekregen die ik misschien niet had gekregen als ik alleen met Nederlanders rond de tafel had gezeten. André Dekker, mentor bij de workshop: “Ik had gewild dat er zoiets was toen ik nog student was. Het is geweldig om over de grenzen heen samen aan één ding te werken.”