Om in aanmerking te komen voor het Koopinstrument geldt een aantal voorwaarden. Zo moet de woning in de kern van het aardbevingsgebied staan. De Nationaal Coördinator heeft een lijst met postcodes opgesteld die binnen dat gebied vallen.
Aanmelden kan tot en met 16 maart. In april 2018 wordt een selectie gemaakt uit alle aanmeldingen. Pas daarna horen de aanvragers of ze in aanmerking komen voor de regeling. In totaal is er tot 2020 jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar voor de regeling. Dat geld is afkomstig van de NAM.
Bijzondere omstandigheden
Woningeigenaren met bijzondere omstandigheden krijgen voorrang bij het opkopen van de woning. Zij krijgen voorrang boven de eigenaren waarvan de woning alleen langdurig te koop staat. Bijzondere omstandigheden zijn bijvoorbeeld een medische indicatie, familieomstandigheden of woon-werkafstand. Als er meer aanvragen binnenkomen dan er budget beschikbaar is, zijn de woningen die het langst te koop staan als eerst aan de beurt.
Vervolg op proef
Het Koopinstrument is een vervolg op de proef die NCG in 2016 startte. Van alle negentig aanmeldingen die aan de voorwaarden van de proef voldeden, staan nog negen woningeigenaren op de reservelijst. Deze worden meegenomen in het vervolg Koopinstrument in 2018.
Voor meer informatie over het Koopinstrument: klik hier
Nieuws
Opkoopregeling moeilijk verkoopbare woningen vandaag van start
Huiseigenaren in het Groningse aardbevingsgebied die hun woning al minimaal een jaar te koop hebben staan, kunnen zich vanaf donderdag aanmelden voor het Koopinstrument van de Nationaal Coördinator Groningen. Vanaf april horen zij of hun aanvraag wordt goedgekeurd. Als dat het geval is, wordt de waarde van de woning vastgesteld en zal de Nationaal Coördinator een bod uitbrengen.
Leestijd: 1 minuut