Nieuws

Sicco Mansholt kan nu eeuwig uitkijken over Groningen

Sicco Mansholt heeft sinds zaterdagmiddag zijn eigen standbeeld. Op de dag dat hij honderd jaar zou zijn geworden onthulde minister Gerda Verburg een standbeeld voor hem in Blauwe Stad. Mansholt was de machtigste Groningse politicus ooit; hij gaf onder meer Europese landbouwbeleid vorm en stond op goede voet met president John F. Kennedy. Een belangrijk deel van de roman ‘De Graanrepubliek’ van Frank Westerman is aan hem gewijd.


Leestijd: 1 minuut

De onthulling werd verricht door LNV-minister Gerda Verburg en de dochter van Mansholt, Theda Aghina-Mansholt.
De in het Groningse Ulrum geboren Mansholt was in het eerste naoorlogse kabinet minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. Na dertien jaar ministerschap werd hij landbouwcommissaris van de pas opgerichte Europese Commissie. Mansholt wordt gezien als een van de geestelijke vaders van de Europese samenwerking en de opsteller van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Het standbeeld van Mansholt is gemaakt door de Oldambster kunstenaar Marten Grupstra. Het levensgrote beeld, van 1.95 meter lang, herbergt een aantal symbolen die typerend zijn voor de oud-minister. De laarzen in het water verbeelden dat in 1944 de Wieringermeerpolder door de Duitse bezetters onder water werd gezet.
De familie Mansholt had hun boerderij in deze polder en Sicco Mansholt was actief in het verzet. De slipjas hoort bij zijn officieel tenue als eerste minister van Landbouw en Voedselvoorziening direct na de oorlog. Omdat hij een grote hekel had aan dit tenue, heeft hij onder zijn slipjas zijn werkjasje. De stropdas symboliseert de herenboer die hij ook was. De cape symboliseert het eredoctoraat dat Sicco Mansholt is toegekend.

Na de onthulling van het standbeeld, vond er een symposium plaats in Cultuurcentrum van Beresteyn in Veendam. In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is bovendien nog tot en met januari volgend jaar een tentoonstelling te zien over Mansholt.