Nieuws

Stedenband Groningen - Moermansk stopt: “Droevig, er was veel bereikt”

Na 35 jaar komt er een eind aan de stedenband tussen Groningen en het Russische Moermansk. De activiteiten in het kader van die stedenband waren sinds de inval van Rusland in Oekraïne al stil gelegd. Maar bij de Groningse organisatie van de stedenband bestond nog de hoop dat het ooit weer goed zou kunnen komen. Deze week lieten de stedenband-partners in Moermansk echter weten die band officieel te willen beëindigen. Voorzitter Marjo van Dijken heeft daar zeer gemengde gevoelens over.


Leestijd: 2 minuten

 “Ik vind het heel verdrietig dat we vanuit Moermansk te horen hebben gekregen dat ze de stedenband willen beëindigen. Het was natuurlijk al zo dat er geen activiteiten meer werden georganiseerd sinds de inval van Rusland in Oekraïne. Maar we hoopten toch dat de deur ooit weer open zou worden gezet”, aldus Marjo van Dijken.

De stedenband tussen de gemeente Groningen en de in Noord-Rusland gelegen stad Moermansk bestaat sinds 1989. De samenwerking tussen Groningen en Rusland richt zich op onderwijs, zorg, mensenrechten, cultuur, en handel.

“De stedenband was a-politiek. Het is echt een organisatie van- en voor mensen. Er waren uitwisselingen tussen scholen en er waren contacten met het Beatrix Kinderziekenhuis. We hadden de stille hoop dat wanneer er ooit een einde zou komen aan de oorlog in Oekraïne, we de draad weer zouden kunnen oppakken”.

Maar in Moermansk durfden ze de relatie niet langer in stand te houden, en daarom willen ze het nu ook officieel beëindigen.

“We hebben best veel kunnen doen in al die jaren. Ik heb in Moermansk bijvoorbeeld live kunnen praten over het LHBTI-beleid in Nederland. Er was op zeker moment in Moermansk zelfs een soort clubhuis voor het LHBTI-gemeenschap. En vanuit Moermansk is er iemand op bezoek geweest in Groningen die hier op bezoek is geweest bij het COC. Zo ontstonden er contacten met de homo-gemeenschap daar”.

In de praktijk waren de contacten met Moermansk in feite al sinds corona vrijwel stilgelegd. “Maar we werkten aan een programma voor de tijd dat we wél weer normaal zouden kunnen samenwerken. We hadden aan prachtig pakket klaarliggen. Maar toen kwam de oorlog met Oekraïne, en kon dat allemaal de shredder in. Dat de band nu wordt verbroken is dan ook vooral een formaliteit”.

Maar volgens Van Dijken doet het toch wel pijn, want er waren ook in Moermansk veel redelijke mensen, waar jarenlang plezierige contacten mee waren onderhouden. “Het is droevig, jammer en spijtig! Maar: er komen ooit weer beter tijden”, aldus Marjo van Dijken.

(Foto boven: archieffoto van een Russische delegatie die werd ontvangen in het Stadshuis in Groningen).