De RUG doet het onderzoek samen met Fonds Slachtofferhulp, zo is dinsdag bekendgemaakt. De eerste resultaten worden over ongeveer twee jaar verwacht.
,,Hulpverleners zijn vaak huiverig om met nabestaanden van slachtoffers van moord om te gaan. Met ons onderzoek kunnen we mensen gericht opleiden om deze mensen te begeleiden’’, zegt projectleider Jos de Keijser. Hij deed eerder onder meer onderzoek naar nabestaanden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd. ,,Bij gerichte begeleiding hebben ze op lange termijn minder last van symptomen als slapeloosheid en concentratieproblemen.’’
De Keijser benadrukt dat begeleiding alleen de klachten wat minder kan maken. ,,Het leven van mensen die met moord te maken hebben, verandert sowieso drastisch. Daar helpt geen therapie tegen.’’
De Keijser gaat ook onderzoek doen naar wraakgevoelens van nabestaanden. Daar is wereldwijd nog nauwelijks onderzoek naar gedaan.
In Nederland worden gemiddeld 130 mensen per jaar vermoord. Het gaat in de meeste gevallen om moord in de relationele sfeer.
Nieuws
Universiteit biedt hulp aan nabestaanden moord
De Rijksuniversiteit gaat nabestaanden van slachtoffers van moord helpen bij de verwerking. Onderzocht wordt of ze beter en ook effectiever geholpen kunnen worden, zodat ze minder last hebben van bijvoorbeeld slapeloosheid en concentratieproblemen.
Leestijd: 1 minuut