Bereikbaarheid & Verkeer

Bijna veertig procent van de Groningers werkt sinds corona volledig thuis

Bijna veertig procent van de werkende Groningers is sinds corona volledig thuis gaan werken. Dat blijkt uit onderzoek van Groningen Bereikbaar. In het najaar werkte zelfs 57 procent regelmatig thuis. Ook het aantal thuiswerkdagen steeg van 1,6 naar 3,3 dagen per week.


Leestijd: 1 minuut

Bijna veertig procent van de Groningers werkt sinds corona volledig thuis
Bijna veertig procent van de Groningers werkt sinds corona volledig thuis

Groningen Bereikbaar voert jaarlijks via een enquête een mobiliteitsonderzoek uit om te kijken hoe iedereen reist en werkt. In dit coronajaar leverde dat interessante inzichten op, aldus Groningen Bereikbaar. Want de deelnemers is gevraagd hoe ze voor corona reisden en werkten en wat de invloed was van alle maatregelen. 

Thuiswerken nam een vlucht
Thuiswerken heeft in 2020 een vlucht genomen. Voor corona werkte 16 procent van de deelnemers wel eens thuis. In dit najaar was dat 57 procent. Ook het aantal dagen dat deze mensen thuiswerkt, verdubbelde (van 1,6 dag naar 3,3 dag per week). Zo’n 39% van de medewerkers in Groningen werkte eind 2020, sinds de ingang van de maatregelen in maart, volledig thuis.    

Meer dan driekwart van de werknemers (76 procent) wil ook na het opheffen van de coronacrisis thuis blijven werken. Gemiddeld zou het dan gaan om 2,2 thuiswerkdagen per week. Toch blijkt in 18 procent van de gevallen dat de thuiswerkfaciliteiten nog niet op orde zijn.

Flexibeler
Volgens Groningen Bereikbaar kunnen werkgevers flexibeler zijn. Zo kan een reiskostenvergoeding omgezet worden in een mobiliteitsvergoeding, waarin flexibel wordt omgegaan met reizen en thuiswerken. "Veel bedrijven zijn hals over kop massaal gaan thuiswerken," vertelt Martin Dijkstra, mobiliteitsadviseur bij Groningen Bereikbaar. "We zien nu dat er meer bedrijven bezig zijn met structurele regelingen en vergoedingen. Zeker nu de reiskostenvergoeding bij thuiswerken per 1 april niet zomaar meer fiscaalvrij vergoed mag worden, maar alleen de daadwerkelijk gemaakte kilometers."

De deelnemers aan de enquête gingen ook in op verkeershinder op hun route naar het werk. Om files te vermijden wil 56 procent vaker thuiswerken. Voor 52 procent is ook reizen buiten de spits een alternatief. Zo’n 29 procent wil vaker de fiets pakken en 36 procent ziet wel iets in reizen met een elektrische fiets. 

Bekijk hier het hele onderzoek van Groningen Bereikbaar.