Bereikbaarheid & Verkeer

Maandag start definitieve inrichting Vondellaan

Komende maandag, 17 juli, wordt gestart met het definitief inrichten van de Vondellaan in De Wijert-Noord. De Vondellaan krijgt een nieuwe inrichting omdat het autoverkeer op deze weg gaat toenemen. De werkzaamheden worden uitgevoerd in drie fases.


Leestijd: 2 minuten

Zo gaat het worden

De Vondellaan is in de eindsituatie aangesloten op de zuidelijke ringweg. Je kunt nu al vanaf de Vondellaan direct de ringweg op richting Europaweg. Straks kun je vanaf de Vondellaan ook direct in de richting van Hoogkerk/Drachten.

Verder kun je straks vanuit de richtingen Assen, Drachten en Hoogezand de Vondellaan bereiken via het nieuwe verkeersplein (de ovonde) bij de Brailleweg. Door deze nieuwe aansluitingen gaat het autoverkeer op de Vondellaan toenemen, vooral op het noordelijke deel (ten noorden van de rotonde met de Van Iddekingeweg).

Daarom krijgt dit deel van de Vondellaan een andere inrichting. Aan beide zijden van de weg en op de rotonde komt een vrijliggend fietspad. Ook komen er plekken waar voetgangers veilig kunnen oversteken. Bij de Henriëtte Roland Holststraat komt een oversteekplaats met verkeerslichten, waar onder andere de scholieren veilig kunnen oversteken.

De herinrichting van de Vondellaan moet er aan de ene kant voor zorgen dat het verkeer (auto’s, fietsers en bussen) goed en veilig kan doorstromen naar en vanaf de zuidelijke ringweg. Aan de andere kant moeten ook fietsers en voetgangers de weg veilig kunnen oversteken.

Fase 1: 17 juli – 14 augustus

Maandag start fase 1. Hierin wordt gewerkt aan het deel op de Vondellaan tussen de Brailleweg en de rotonde. Vanwege de werkzaamheden is de Vondellaan tussen de Brailleweg en de rotonde bij de Van Iddekingeweg dicht voor alle verkeer van 17 juli tot 14 augustus.

De voetpaden zijn al eerder definitief ingericht en blijven steeds begaanbaar. Waar nog geen definitief voetpad ligt, komen rijplaten. Alle woningen zijn altijd te voet en voor de hulpdiensten bereikbaar.

Bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden parkeren in de nieuwe parkeervakken bij het Gomarus College. De nieuwe parkeervakken zijn bereikbaar via de Couperusstraat en de Henriëtte Roland Holststraat.

Fase 2: 14 augustus – 18 september

Op 14 augustus start fase 2. In deze fase wordt gewerkt aan de rotonde bij de Van Iddekingeweg. In deze fase is de rotonde bij de Van Iddekingweg dicht voor alle verkeer. Het verkeer in oost-westrichting kan gebruikmaken van de Van Ketwich Verschuurlaan. De A28-onderdoorgang is dan weer open.

Fase 3: 18 september – 22 december

In fase 3 ten slotte staat het zuidelijke deel van de Vondellaan op de planning, vanaf de rotonde bij de Van Iddekingeweg tot aan de Van Ketwich Verschuurlaan. Deze fase duurt tot 22 december 2023.

In deze fase is de rotonde deels weer open voor verkeer. Er komt een tijdelijke bypass tussen de Van Iddekingeweg en de Vondellaan, aan de noordwestzijde van de rotonde. Deze is voor verkeer in beide richtingen. Ook de bussen maken hier gebruik van. Zij kunnen tot 22 december niet over het zuidelijke deel van de Vondellaan rijden, maar gaan via de Van Lenneplaan.Op 6 november is de rotonde klaar en is de bypass niet meer nodig.

Eind 2023 is de herinrichting van de Vondellaan klaar. De nieuwe aansluiting vanaf de Vondellaan naar Hoogkerk/Drachten wordt in gebruik genomen bij de opening van het nieuwe Julianaplein in september 2024.