Bereikbaarheid & Verkeer

Tijdelijke afrit naar Laan van de Vrijheid in gebruik genomen

De tijdelijke afrit van het Vrijheidsplein richting Laan van de Vrijheid is vrijdagavond in gebruik genomen. De afrit is aangelegd om de wijk Corpus den Hoorn-noord bereikbaar te houden tijdens de ombouw van het Vrijheidsplein en Operatie Julianaplein.


Leestijd: 1 minuut

Tijdelijke afrit naar Laan van de Vrijheid in gebruik genomen
Tijdelijke afrit naar Laan van de Vrijheid in gebruik genomen

Aanvankelijk zou de afrit op 11 februari worden geopend, maar dat is vervroegd. In korte tijd zijn ook de borden en de belijning aangepast. Om het oversteken van de Laan van de Vrijheid veiliger te maken, is er een nieuw zebrapad aangelegd. De kruising met de Donderslaan en de Laan van de Vrede is afgesloten. Op een aantal plekken in de wijk geldt vanaf deze week een parkeerverbod. Dit is te zien aan de gele lijn op de stoep en op borden. Op de Laan van de Vrijheid geldt een parkeerverbod vanaf het Vrijheidsplein tot aan de parkeerhavens.

Vrijheidsplein

De tijdelijke afrit naar de Laan van de Vrijheid is de eerste van de drie tijdelijke wegen die tot eind februari op en nabij het Vrijheidsplein worden aangelegd. De andere twee zijn een tijdelijke verbindingsweg richting de westelijke ringweg en een tijdelijke keerlus terug richting Laan Corpus den Hoorn. Op 25 februari zijn ook de andere twee tijdelijke wegen klaar. Vanaf dan vormt het Vrijheidsplein samen met de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark één grote ‘superrotonde’. Er ontstaat dan ruimte om het oude Vrijheidsplein af te breken en het nieuwe te gaan bouwen.

Operatie Julianaplein

Van 11 februari tot 9 mei wordt gebouwd aan een tijdelijk Julianaplein, aan de zuidkant van het bestaande verkeersplein. In deze dertien weken is het Julianaplein deels of volledig afgesloten. Dit zorgt naar verwachting tot ernstige verkeershinder in de hele stad Groningen. Verkeer vanaf de A28 richting Drachten en omgekeerd zal via de Laan Corpus den Hoorn gaan rijden. Dit zorgt voor veel extra verkeer in de wijk Corpus den Hoorn. De tijdelijke afrit naar de Laan van de Vrijheid moet de wijk bereikbaar houden voor de wijkbewoners.