Economie

Coronatoolkit moet ondernemers door de crisis helpen

Om ondernemers de crisis door te helpen heeft de Groningen City Club een speciale coronatoolkit ontwikkeld: een pakket bestaande uit ruim 60 trainingen, workshops en bijeenkomsten waarvoor ze zich gratis kunnen aanmelden. “Ondernemers zitten met een hoofd vol ellende. Ze kunnen wel wat hulp en ondersteuning gebruiken”, zo zei GCC-voorzitter Eric Bos, donderdag bij de lancering van het steunpakket.


Leestijd: 1 minuut

Coronatoolkit moet ondernemers door de crisis helpen
Coronatoolkit moet ondernemers door de crisis helpen

Ondernemers kunnen zich via www.corona-toolkit.nl aanmelden voor een van de ruim zestig gratis cursussen, verdeeld over veertien thema’s, als ‘marketing en communicatie’ maar ook om online ondernemerschap en de vraag ‘Doorgaan of stoppen’.  Ook een Ondernemersloket, waar ondernemers terechtkunnen met al hun vragen over regelingen, subsidies, het cursusaanbod en andere mogelijkheden, maakt deel uit van de Toolkit.

Vouchers van 500 euro
Ondernemers die vervolgens behoefte hebben aan meer verdieping of een 1-op-1-gesprek met een deskundige kunnen een beroep doen op een van de vouchers ter waarde van 500 euro. “Het voucher kan worden ingezet voor bijvoorbeeld een gesprek met bijvoorbeeld een jurist, marketeer of accountant”, zegt Bos.   

Hilde Bolks van LiAtelier kreeg donderdag het eerste voucher overhandigd. “Ik hoor van veel winkeliers dat ze eigenlijk technisch failliet zijn, en vooral nog bestaan dankzij de goodwill van leveranciers”, vertelde ze. De coronatoolkit noemde ze dan ook ‘meer dan welkom’,

Wethouder Paul de Rook van Economische Zaken liet weten blij te zijn met het initiatief van de GCC. “Ondernemers moeten nog weken misschien wel maanden zien te overleven”, zei hij. “Met advies en ondersteuning kunnen ze werken aan hun toekomst, en het helpt ze door deze moeilijke fase.” Als extra steuntje in de rug voor de horecaondernemers beloofde De Rook dat de tijdelijke terrasuitbreiding wordt verlengd tot eind dit jaar. Dat betekent dat, als de terrassen straks weer open mogen, ondernemers op verschillende plekken hun terrassen mogen uitbreiden.

De coronatoolkit komt uit de koker van de GCC, maar het initiatief wordt gesteund door de gemeente Groningen, de bedrijvenverenigingen, KHN en VNO NCW Noord/MKB. Dankzij de samenwerking met deze partijen is het programma niet alleen gericht op retailers en horecaondernemers, maar kunnen ook andere mkb-bedrijven gebruik maken van het aanbod. Dat geldt ook voor ondernemers en bedrijven in de provincie.

Fotografie: Stella Dekker