Economie

Groninger Studentenbond roept bedrijven op: ‘Zet studenten niet op straat’

De Groninger Studentenbond roept bedrijven op om studenten niet zomaar te ontslaan. Volgens de studentenorganisatie hebben studenten en jongeren het zwaar te verduren met het behouden en vinden van een baan door de coronacrisis.


Leestijd: 1 minuut

Groninger Studentenbond roept bedrijven op: ‘Zet studenten niet op straat’
Groninger Studentenbond roept bedrijven op: ‘Zet studenten niet op straat’

“Wanneer nog meer studenten hun baan verliezen gaan ze dat echt voelen in de portemonnee. En geld wat je niet hebt kun je niet uitgeven”, zegt Jan Willem Leeuwma, voorzitter van de Groninger Studentenbond. 

Donderdag werd duidelijk dat er de afgelopen maanden een recordstijging in het aantal werklozen is geweest. Hierbij stijgt de werkloosheid onder jongeren tussen 15 en 25 het hardst. De stijging is het gevolg van het aflopen van de steunmaatregelen zoals de NOW-regeling. De Groninger Studentenbond maakt zich hierover ernstig zorgen. Leeuwma: “Studenten zijn de brandstof van de Groningse binnenstad. Als deze groep hard getroffen wordt zal dat de Groningse economie alleen maar pijn doen.” 

Veel ondernemers in Groningen zijn recentelijk weer open gegaan na maanden dicht geweest te zijn. De komende tijd is erg van belang voor het voortbestaan van veel horecagelegenheden. Cafés en winkels draaien voor het eerst in lange tijd weer een redelijke omzet. “Als het inkomen van studenten wegvalt zal dit ook weer sterk teruglopen. Juist nu het zo hard nodig is”, aldus Leeuwma.

De Groninger Studentenbond doet dan ook een oproep aan de ondernemers in Groningen: “We hebben elkaar allemaal nodig om het hoofd boven water te houden en daarom vragen wij: zet studenten niet op straat, het geld wat ze bij jullie verdienen geven ze weer uit bij de buren en andersom.”