Economie

Internationale studenten blijven niet plakken in Groningen

De meeste internationale studenten die studeren in Groningen, kiezen ervoor om te vertrekken na het afstuderen. Dat is opvallend, omdat het aantal internationale studenten dat in Nederland blijft juist wél is toegenomen afgelopen jaren.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Stella Dekker
Foto: Stella Dekker

Dit blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht.

Onderzoek laat zien dat de hoogopgeleiden vaak blijven hangen of vertrekken richting de vijf grootste steden van het land: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Zij kiezen waar ze willen wonen op basis van werk, de aantrekkingskracht van grote steden en de aanwezigheid van andere internationals. Ook het belang van Nederlandse taalbeheersing wordt meegenomen in deze keuze, dit is afhankelijk van zowel regio als sector. Zo is in de zorg Nederlands vaak belangrijker dan in de ICT.

De onderzoekers raden aan om al vóór hun afstuderen te proberen internationale studenten in Nederland te houden, omdat dit beter werkt dan pas na hun afstuderen hierop richten. Uit het onderzoek blijkt dat internationale studenten behoefte hebben aan betere informatie over studie- en carrièremogelijkheden in Nederland. Daarom is het belangrijk dat onderwijsinstellingen en lokale werkgevers goed samenwerken om deze studenten te helpen en te behouden.