Economie

RWE investeert 24 miljoen in batterijopslag in Eemshaven

RWE trekt 24 miljoen uit voor een mega batterijopslag in de Eemshaven. Vlakbij de biomassacentrale van RWE komen 110 kasten met lithium-ion batterijen. Batterijopslagsystemen zijn een essentieel onderdeel van de energietransitie: batterijen vangen het overschot aan energie van het elektriciteitsnet op, en leveren dat terug als dat nodig is.


Leestijd: 1 minuut

Gezamenlijk zijn de batterijen goed voor een vermogen van 35 megawatt en kunnen ze 41 megawattuur aan stroom opslaan. De batterijkasten komen een plek van zo’n 3.000 vierkante meter groot, in de buurt van de biomassacentrale, zo meldt economie.groningen.nl.

“Met het groeiende aandeel van duurzame energie in de elektriciteitsproductie neemt ook de vraag naar flexibele batterijopslag toe”, zo zegt Roger Miesen, CEO RWE Generation en Country Chair van RWE Nederland. “Met dit grootschalige project doet RWE ervaring op in het ontwikkelen van energieopslagsystemen op de Nederlandse energiemarkt en draagt het actief bij aan het stabiliseren van het Nederlandse elektriciteitsnet.”

Het batterijproject is een onderdeel van het windpark Oranjewind, dat RWE voor de kust van Noord-Holland gaat bouwen.  Het energieopslagsysteem vangt het overschot aan energie van het elektriciteitsnet op en levert het terug aan het elektriciteitsnet als dat nodig is. De 35-megawattbatterij kan ruim een uur werken en het unieke is dat het de rol van virtuele energiecentrale op zich kan nemen. “Het opslagsysteem is virtueel verbonden met de RWE-energiecentrales in Nederland en kan zo, afzonderlijk of in combinatie met de andere energiecentrales, flexibel en regelbaar vermogen leveren.”

De bouw van de opslag begint eind dit jaar. Begin 2025 kan de opslag in gebruik worden genomen, zo is de verwachting.