Economie

Partnerbijdrage

Verhoog de digitale veiligheid van je bedrijf met deze tips

Deze groei blijft niet alleen onopgemerkt door het CBS, maar ook door cybercriminelen die hier misbruik van willen maken. Daarom is het belangrijk om eens goed naar de digitale veiligheid van je bedrijf te kijken, zodat cybercriminelen geen kans krijgen om bijvoorbeeld belangrijke data en gegevens te stelen. Met de tips in dit artikel verhoog jij de digitale veiligheid van je onderneming.


Leestijd: 3 minuten

Verhoog de digitale veiligheid van je bedrijf met deze tips
Verhoog de digitale veiligheid van je bedrijf met deze tips

Naast het feit dat er meer bedrijven in Nederland te vinden zijn, werken we in verhouding met een paar jaar geleden ook meer vanaf afstand en dus via het internet. Misschien werk je wel deels vanuit huis of laat je de medewerkers zelf bepalen waar ze willen werken. Vanaf welke locatie dat ook gebeurt, zorg in ieder geval voor een veilige en stabiele serveromgeving. Of je nu een webshop hebt of over een website beschikt waar medewerkers regelmatig mee moeten werken: het is anno 2022 van groot belang om dit via een beveiligde server en hosting te doen. De diensten en experts van LinQhost kunnen je hierbij verder helpen. Zorg er in ieder geval zelf al voor dat je altijd via een beveiligde internetverbinding aan het werk gaat. Werk dus niet vanaf een open hotspot.

Naast een betrouwbare server en hosting is het nodig om een goed antivirusprogramma te hebben. Inmiddels dolen er miljoenen virussen op het internet rond die schade aan kunnen brengen aan jouw devices. Zo'n virus is enorm besmettelijk en kan ervoor zorgen dat je laptop of desktop het niet meer doet. Wanneer je een antivirusprogramma gekocht en geïnstalleerd hebt, hoef je hier niet meer zo bang voor te zijn. Dat programma herkent virussen, blokkeert ze en verwijdert ze voordat ze ook maar één kans hebben om iets te doen. Installeer daarbij ook een goede firewall; die zorgt ervoor dat virussen en malware volledig worden tegengehouden. In combinatie met een antivirus is dat een goede manier om malware te stoppen.

Aan een antivirusprogramma en een firewall heb je nog niet genoeg. Je device, zoals een computer of smartphone, heeft regelmatig een update nodig. Die updates zijn er om gaten in het systeem te dichten, zoals veiligheidslekken of zwakke plekken. Kies je ervoor om je apparatuur niet te updaten dan kan een cybercrimineel sneller in je device komen om bijvoorbeeld gegevens te stelen. Daarom is het heel belangrijk om met regelmaat te kijken of er een update beschikbaar is, zodat je je apparaten helemaal veilig houdt. Tip: maak gebruik van automatische updates, zodat je het niet vergeet om je apparatuur te voorzien van de nieuwste beveiliging. Eens in de zoveel tijd krijg je een melding dat het apparaat een update nodig heeft, wat je vervolgens automatisch kunt laten uitvoeren.

Om de veiligheid van je online werkomgeving nog beter te maken, is het aan te raden om voor unieke wachtwoorden te gaan. Gebruik geen wachtwoorden die gemakkelijk te gokken zijn, maar kies het liefst voor een combinatie van grote en kleine letters, cijfers en speciale tekens. Dit soort combinaties zijn niet eenvoudig te raden. Let er hierbij op dat je nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere apparaten of accounts gebruikt. Mocht er toch een keer een cyberaanval of een lek zijn dan ben je op deze manier niet direct al je accounts en/of gegevens kwijt. Je dekt je op deze manier dus in waardoor de kans kleiner wordt dat een cybercrimineel al jouw data kan stelen.

Met goede unieke wachtwoorden ben je er tot slot nog niet. Stel: je gegevens komen op een bepaalde manier tóch vrij bij een datalek dan kan een cybercrimineel alsnog aan de haal gaan met die data. Voor veilig werken is het daarom nodig om voor nog een extra laagje beveiliging te gaan. Dat doe je met behulp van tweestapsverificatie; een extra beveiliging wanneer je wilt inloggen op een online account of een webhosting. In het geval van tweestapsverificatie ontvang je bij het inloggen altijd een extra controle waar je op moet reageren. Dit kan een sms of een mailtje zijn op een telefoon of account die alleen jij bezit. Zorg je ervoor dat de cybercrimineel die niet in handen krijgt? Dan heb je niets om bang voor te zijn.