Economie

Partnerbijdrage

Zonnepanelen vergelijken: zo betaal je nooit te veel

Hoewel steeds meer mensen de voordelen van zonnepanelen ontdekken, hebben veel woningen nog geen zonnepanelen op het dak liggen. Wie graag duurzaam wil leven en gebruik wil maken van zonnepanelen moet ze zelf aanschaffen. Dat vergt een investering. Voorafgaand aan het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om zonnepanelen pakketten goed met elkaar te vergelijken op een aantal vlakken.


Leestijd: 3 minuten

Zonnepanelen vergelijken: zo betaal je nooit te veel
Zonnepanelen vergelijken: zo betaal je nooit te veel

Niet iedereen vergelijkt verschillende pv-panelen voorafgaand aan de aanschaf van zonnepanelen. Er wordt hen dan bijvoorbeeld iets aangeraden door vrienden of familie en nemen dit meteen als startpunt. Welke zonnepanelen het meeste geschikt zijn is verschillend voor ieder huishouden en situatie. Het ene huishouden heeft bijvoorbeeld zonnepanelen met meer vermogen nodig dan het andere. Bij een goed doordachte keuze en advies van professionals kan jij daarom met een gerust hart de zonnepanelen aanschaffen die perfect zijn voor jouw woning en huishouden.

Zonnepanelen vergelijken kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan de garantieperiode van de panelen of het verwachte rendement van bepaalde zonnepanelen. Dit zijn allemaal zaken die belangrijk zijn om uit te zoeken wanneer je van plan bent zonnepanelen aan te schaffen. Uiteraard is het ook belangrijk om te onderzoeken hoeveel zonnepanelen voldoende zijn voor de gewenste opbrengst voor jouw huishouden en woning.

Om te beginnen is het belangrijk om een aantal eisen te stellen aan de zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan het TÜV-keurmerk. Een TÜV keurmerk is een bevestiging dat laat zien dat je een product gekocht hebt of dienst verleend hebt gekregen dat voldoet aan specifieke kwaliteitseisen. Daarnaast laat dit ook zien of een product veilig en of milieuverantwoord is. Ook zonnepanelen hebben zo’n keurmerk. In Nederland moeten namelijk alle zonnepanelen gecertificeerd zijn met dit keurmerk. Een groot voordeel hiervan is dat het een goede indicatie geeft van de betrouwbaarheid van de betreffende zonnepanelen.

Daarnaast is het erg belangrijk dat je let op een professionele installatie. Zorg daarom altijd dat je de installatie door een gecertificeerde organisatie laat doen met echte vakmensen. Zo ben je verzekerd van een goede montage en veilige installatie!

Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is de fabrieksinspectie. De resultaten van fabrieksinspecties geven namelijk veel interessante informatie over de zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan de betrouwbaarheid en de kwaliteit van zonnepanelen.

De kwaliteit van zonnepanelen is erg belangrijk om goed met elkaar te vergelijken. Aan kwalitatieve zonnepanelen heb je namelijk veel profijt. Zo gaan zonnepanelen van goede kwaliteit langer mee. Om te beoordelen of zonnepanelen een goede kwaliteit hebben kan er gekeken worden naar het vermogen, de levensduur en het rendement van de zonnepanelen. Ook de omvormer geeft een goede indicatie over de kwaliteit van de zonnepanelen.

Dat zonnepanelen een goede investering zijn is voor velen al duidelijk. Toch is de prijs van de zonnepanelen niet geheel onbelangrijk om mee te nemen in je overweging voor zonnepanelen. Kies hierbij niet altijd voor de goedkoopste, dit kan namelijk op langere termijn duurder uitpakken doordat de totaalopbrengst bijvoorbeeld lager uitvalt.

Uiteraard wil je weten hoe lang het duurt voordat je de zonnepanelen hebt terugverdiend. Hoe sneller dit moment is bereikt, hoe interessanter de investering is. Hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend is van meerdere factoren afhankelijk. Zo is de terugverdientijd natuurlijk afhankelijk van de aankoopprijs van de zonnepanelen. Daarnaast speelt het vermogen van de zonnepanelen een belangrijke rol. Maar ook de stroomprijs voor de energie die jij terug levert op het net is van invloed op de terugverdientijd.

Gemiddeld zijn zonnepanelen na zo’n 7 jaar terug verdiend. Daarnaast kunnen zonnepanelen tot wel 25 jaar mee gaan waardoor je ongeveer 18 ‘stroomvrije’ jaren hebt. Hierbij zal er wel rekening gehouden moeten worden met bepaalde onderdelen die in de tussentijd onderhoud nodig hebben of vervangen moeten worden, zoals de omvormer, wat kosten met zich mee kan brengen.