Innovatie

Bouw hyperloop-testcentrum van start in Veendam

Dinsdag gaat de bouw van het Europese Hyperloop Centrum van start in Veendam. Met het centrum gaat Hardt Hyperloop de technologieën van dit toekomstige vervoermiddel testen. Aan het eind van 2023 moet de baan van ruim 400 meter af zijn.


Leestijd: 1 minuut

Dat vertelt Mark Geuze van Hardt Hyperloop maandag in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. De hyperloop is een buis waarin mensen in de toekomst snel van A naar B kunnen reizen. Het idee is dat er op lange afstanden snelheden van 700 kilometer per uur gehaald kunnen worden.

Bij de buis die in Veendam wordt gebouwd, gaat het om snelheden tussen de 80 en 100 kilometer per uur. Er wordt daarmee onder andere getest of het zweven en stabiliseren goed gaat, en of er van baan gewisseld kan worden. Veendam is niet de enige locatie waar aan de hyperlooptechnologie wordt gewerkt. Ook in onder andere India en China is men ermee bezig.

Wanneer we een keer kunnen instappen, blijft nog even spannend. Hardt Hyperloop hoopt rond 2030 een eerste lijn operationeel te hebben, “bijvoorbeeld tussen een luchthaven en een grote stad.” Van daaruit wil het bedrijf opschalen. Geuze verwacht dat zo rond 2035 of 2040 de eerste lijnen door Europa kunnen worden gebouwd.