Innovatie

Nationaal Programma Groningen legt focus op vijf nieuwe programma’s

Nationaal Programma Groningen gaat zich naast de lopende programma’s richten op vijf extra programma’s: waterstof, landbouw en voedsel, medische technologie en preventieve gezondheidszorg, circulaire economie en recreatie en toerisme. Met de projecten die daaruit voortvloeien moeten structureel positieve effecten voor de inwoners van Groningen opleveren.


Leestijd: 1 minuut

Nationaal Programma Groningen legt focus op vijf nieuwe programma’s
Nationaal Programma Groningen legt focus op vijf nieuwe programma’s

Met de extra programma’s wil Nationaal Programma Groningen de impact van investeringen in de provincie vergroten. Volgende generaties moeten hier nog de voordelen van kunnen ervaren. Verder is afgesproken om voor de lokale programma's van gemeenten in het aardbevingsgebied in totaal iets meer dan 114 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Met de vijf programma’s richt Nationaal Programma Groningen zich op vragen als: Waar verdient Groningen de komende decennia haar geld mee? Welke bijdragen levert de provincie aan een toekomstbestendige economie? Hoe zorgen we dat die niet alleen duurzaam is, maar ook dat iedereen ervan profiteert.

Het nationaal programma gaat de komende tijd samen met maatschappelijke partners, provincie en gemeenten aan de slag met de uitwerking van deze programma's. Begin 2023 hoopt het bestuur per onderdeel een definitief besluit te nemen over de invulling ervan. Het bestuur legt de programma's vervolgens voor aan de gemeenteraden van gemeenten in het aardbevingsgebied en Provinciale Staten.

Lokale programma's

Het bedrag dat de gemeenten in januari 2023 kunnen inzetten voor de voortzetting van hun lokale programma's is 50 procent van het bedrag waar ze eerder aanspraak op konden maken. Voor de gemeente Eemsdelta gaat het in totaal om € 41,08 miljoen, Het Hogeland € 18,7 miljoen, Midden-Groningen € 23,87 miljoen, Oldambt € 10,9 miljoen en Groningen € 20,2 miljoen. Deze bedragen komen overeen met de afspraken die gemaakt zijn in de bestuursovereenkomst van 2019.

Foto: Nationaal Programma Groningen