Innovatie

Onderzoekers ontwikkelen slim nanodeeltje tegen resistente bacteriën

Een team van Nederlandse onderzoekers, waaronder een aantal uit Groningen, heeft een slim nanodeeltje ontwikkeld in de strijd tegen antibioticaresistente infecties. Dat is belangrijk want steeds meer bacteriën zijn resistent voor antibiotica, zo meldt het UMCG.


Leestijd: 1 minuut

En dat gevaar wordt nogal eens onderschat, zeggen de onderzoekers. “Als we niets doen, dreigen antibioticaresistente infecties tegen het jaar 2050 wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak te worden. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van antibiotica en om nieuwe manieren te vinden om bacteriële infecties te bestrijden”, zegt UMCG-hoogleraar in de biomateriaal gerelateerde biofilms en infecties Henny van der Mei.

Het nanodeeltje dat de onderzoekers hebben ontwikkeld weet door te dringen tot de kern van de infectie. Het deeltje zorgt er vervolgens ook voor dat bacteriën door het lichaam worden verspreid, waardoor ze beter kunnen worden gedood door immuuncellen en bestaande antibiotica. ‘Voor zover wij het kunnen overzien, is dit het eerste slimme nanodeeltje dat deze beide functies in zich heeft’, zegt Van der Mei.

Het slimme nanodeeltje werd getest op muizen, die daarna ook een antibioticum kregen. De deeltjes maakten de bacteriën los van de infectie waardoor ze op andere plekken in het lichaam beter kunnen worden bestreden. “Wanneer de bacteriën verspreid zijn over het lichaam, vergroot dat de werkzaamheid van bestaande antibiotica.”