Innovatie

Psycholoog uit Groningen doet onderzoek naar intimiteit in ouderenzorg

Psycholoog Željka Kresojević uit Groningen doet onderzoek naar intimiteit in ouderenzorg. Ook mensen met dementie hebben menselijke behoeften, legt ze uit in een interview met Dagblad van het Noorden. Alleen kunnen ze dat niet altijd in goede banen leiden, doordat ze langzaam achteruit gaan. Met haar onderzoek probeert ze antwoord te geven op de vraag wat je met de behoefte aan intimiteit kan doen in de zorg.


Leestijd: 1 minuut

Psycholoog uit Groningen doet onderzoek naar intimiteit in ouderenzorg
Psycholoog uit Groningen doet onderzoek naar intimiteit in ouderenzorg

Veel verpleegkundigen, verzorgenden en artsen hebben wel eens vervelende ervaringen, zoals mensen die vervelende opmerkingen maken, aan zichzelf zitten tijdens het wassen of in de gang van een verpleeghuis masturberen. Seksualiteit en intimiteit wordt vaak gezien als lastig en grensoverschrijdend, ziet Kresojević in de zorg. Daarom wordt het in de ouderenzorg vaak tegengegaan, soms met medicatie om het gedrag te dempen.

Kresojević werkt als psycholoog bij de ouderenzorg van Dignis in Groningen en is in opleiding tot neuropsycholoog. Ze doet bij het Universitair Netwerk Ouderenzorg van het UMCG onderzoek naar de behoefte aan intimiteit en seksualiteit onder mensen met dementie. Ze is op zoek naar bewoners, verzorgenden en partners van mensen met dementie om mee te doen aan haar onderzoek. Zij moeten dan een aantal vragenlijsten invullen over intimiteit, emoties, stemming en gedrag.

Met haar onderzoek probeert ze antwoord te geven op de vraag wat je met de behoefte aan intimiteit kan doen in de zorg. Er moet volgens haar meer erkenning en ruimte komen voor de behoefte naar seksualiteit en intimiteit.