Innovatie

Route door de binnenstad langs vijf winkels met oplossingen op gebied van hitte en warmte

De binnenstad van Groningen staat vandaag, zondag, van 12:00 tot 17:00 in het teken van Groningen Ontwerpt: een route langs vijf winkels in de stad waar ontwerpers aan de slag zijn gegaan met het thema klimaatadaptatie. Dat meldt de Groninger Ondernemers Courant. 


Leestijd: 2 minuten

Route door de binnenstad langs vijf winkels met oplossingen op gebied van hitte en warmte
Route door de binnenstad langs vijf winkels met oplossingen op gebied van hitte en warmte

In koppels van twee – winkelier en ontwerper – zochten én vonden ze oplossingen voor problemen als hitte en warmte. Tijdens Groningen Ontwerpt zijn de ontwerpers in ‘hun’ winkel aanwezig om het publiek alles te vertellen over hun duurzame en circulaire oplossing. 

De deelnemende winkels zijn Laif & Nuver in de Rodeweeshuisstraat, Stadscafé Pronk aan de Vismarkt, Toet aan het Gedempte Zuiderdiep, Antiquariaat Berger en de Vries in de Pelsterstraat en Diezijner en de Salsashop in de Zwanestraat.

De ondernemers hebben zélf een probleem of vraagstuk aangekaart. Zo ondervond Laif & Nuver hinder van felle zon op de ramen, met verkleuringen van artikelen tot gevolg. Ontwerper Wieke Alberts kwam met een duurzame oplossing: organische gordijnen van kabels met begroeiing. Toet aan het Zuiderdiep had ook last van de zon, maar dan vooral op het terras: daar was het in de felle zon soms zo warm dat het er niet meer prettig zitten was. Carolijn Slottje kwam met de oplossing: een groene wand van gerecyclede bakken ‘Bar le Duc’, gevuld met planten en groen. Die absorberen de warmte en nemen de hittestress weg.

De ontwerpers zijn vandaag aanwezig, en vertellen de bezoeker dan graag alles over het ontwerp- en maakproces. Ook zijn er in de winkels exposities en creaties te zien.

GO Climate Party

Op de Vismarkt is er als onderdeel van Groningen Ontwerpt de GO Climate Party met klimaatadaptieve en circulaire ontwerpen en speculatieve toekomstscenario’s. Zo presenteren René Notenbomer en Bram Peters hun klimaatslimme muur. Die bestaat uit circulaire stapelbare bloembakken, gemaakt van afvalplastic, waarmee je eenvoudig een groene muur kunt bouwen. Vul de bouwstenen met substraat van gefermenteerd groenafval en je planten bloeien als nooit tevoren. 

Studenten van de Hanzehogeschool Groningen gaan met bezoekers in gesprek over klimaatverandering en mogelijke toekomstscenario’s. Studenten Industrieel Product Ontwerpen (IPO) van de Hanzehogeschool presenteren prototypes naar aanleiding van een 'Make-a-thon' die ze hebben gevolgd over klimaatadaptatie.

Groningen Ontwerpt is een initiatief van House of Design en wordt financieel gesteund door Kunstraad Groningen, Ondernemersfonds Groningen Groningen City Club.