Innovatie

Wat zijn de kansrijke en minder kansrijke beroepen in Groningen sinds corona ?

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt  in Groningen drastisch veranderd. Voor veel ondernemers zijn personeelstekorten inmiddels niet meer het grote probleem en draait het veel meer om de vraag ‘hoe kom ik deze crisis door?’ Veel mensen moeten op zoek naar ander werk, zo nodig in een ander beroep. Maar ondanks de coronacrisis zijn er nog steeds beroepen met moeilijk vervulbare vacatures, al zijn het er wel minder dan een jaar geleden. Op 13 augustus heeft UWV ‘Kansrijke en minder kansrijke beroepen’ uitgebracht, waarin het een eerste inventarisatie geeft van het effect van corona op beroepen. Dat meldt het UWV in een nieuwsflits.


Leestijd: 1 minuut

Wat zijn de kansrijke en minder kansrijke beroepen in Groningen sinds corona ?
Wat zijn de kansrijke en minder kansrijke beroepen in Groningen sinds corona ?

In het overzicht met kansrijke beroepen op dit moment staan veel zorgberoepen, zoals verzorgenden ig, (wijk)verpleegkundigen, operatieassistenten en gz psychologen. Voor de coronacrisis was er al sprake van grote personeelstekorten. Het coronavirus heeft extra druk gelegd op de zorg en daarmee ook op de behoefte aan extra personeel.

Ook onder bijvoorbeeld leerkrachten, ict’ers, monteurs, accountants en hoveniers is er nog altijd sprake van een tekort aan personeel. Het gaat daarbij vaak om beroepen waarvoor een langdurige opleiding nodig is, vaak op hbo-niveau of hoger. De beroepen die van de lijst met kansrijke beroepen zijn verdwenen zijn vooral te vinden in de horeca, verkoop, beveiliging, transport en logistiek.