Nieuws

Dringende oproep provincie Overijssel: “Laat kinderhartcentrum in Groningen”

Het bestuur van de provincie Overijssel heeft per brief een dringende oproep gedaan aan minister Kuipers van Volksgezondheid om het kinderhartcentrum in het UMCG niet te sluiten.


Leestijd: 1 minuut

De minister is voornemens het centrum in Groningen te sluiten. Alleen de Tweede Kamer kan sluiting nog tegenhouden. Op donderdag 17 februari wordt waarschijnlijk duidelijk of de kamer al dan niet instemt met de plannen.

Het provinciebestuur wijst er in de brief op dat het Groningse hartcentrum ook Overijssels levens redt. Bij sluiting van het centrum in Groningen, zou Utrecht het dichtstbijzijnde centrum zijn. Dat is voor veel inwoners in de provincie een stuk verder rijden. “Diezelfde afstand moet na een geboorte dus ook worden afgelegd met het erg zieke kind in de ambulance. Ondanks dat die sneller mag en zal rijden, kan deze extra tijd net het verschil maken”, zo schrijft het bestuur.

Daarnaast vreest Overijssel de gevolgen op de arbeidsmarkt, de economie, de woningbouw en het algehele welbevinden van haar inwoners door de sluiting van het centrum. “Daarnaast is Groningen een belangrijke opleidingsplek, die gespecialiseerde kinderartsen en -chirurgen levert. Dat is nationaal van groot belang.”

Hoogstwaarschijnlijk wordt donderdag 17 februari bekend of het doek inderdaad valt voor het Groningse kinderhartcentrum. Die dag vergadert de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het besluit van minister Ernst Kuipers het Groningse centrum te sluiten, en de kinderhartchirurgie te concentreren in Utrecht en Rotterdam.

Formeel moet de Kamer daarna nog stemmen tijdens een plenaire zitting, maar tijdens de commissievergadering wordt normaal gesproken duidelijk of de minister kan rekenen op voldoende steun, of niet.