Nieuws

Geld voor vernieuwing en verbetering Groningse steden en dorpen

Elf Groningse steden en dorpen krijgen van de provincie Groningen een subsidie van 140.000 euro om het welzijn en de leefbaarheid te verbeteren. De plaatsen waar het om gaat zijn Appingedam, Delfzijl, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Leek-Tolbert, Nieuwe Pekela, Stadskanaal-Musselkanaal, Ter Apel, Uithuizen, Veendam en Winschoten. 


Leestijd: 1 minuut

Foto: Marketing Groningen
Foto: Marketing Groningen

Het gaat om plaatsen die cruciaal zijn voor de leefbaarheid in de provincie Groningen. De dorpen en steden zijn ontzettend belangrijk voor bijvoorbeeld onderwijs, zorg en werkgelegenheid, stelt de provincie. Door hierin te investeren, geeft dit niet alleen een verbetering voor de betreffende plaats, maar ook voor het gebied er omheen.

Totaal van 1,5 miljoen euro

Het Masterplan Regiocentra richt zich de komende tien tot vijftien jaar op het verbeteren van de elf plaatsen. Het plan gaat over economische vitaliteit, leefbaarheid en ruimtelijke en sociale kwaliteit. In Appingedam bijvoorbeeld, wordt gekeken naar de hele plaats met extra aandacht voor het gebied tussen Appingedam en Delfzijl. In Stadskanaal-Musselkanaal komt er een visie voor het hele gebied, met speciale aandacht voor Makeport Mercurius. 

De gemeenten werken nu aan concrete plannen. De subsidie van € 140.000 helpt daarbij, bijvoorbeeld door stedenbouwkundigen of andere experts in te schakelen. In totaal gaat het om ruim € 1,5 miljoen. 

Toekomstbeeld  

In februari werd een toekomstbeeld voor de regiocentra gepresenteerd en het kabinet heeft besloten om €20 miljoen beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de plannen (Regio Deal Regiocentra). De provincie en de betrokken gemeenten dragen samen ook € 20 miljoen bij. In totaal is er dus € 40 miljoen beschikbaar voor de verbetering van de regiocentra.