Nieuws

Gezondheidsminister Kuipers houdt vast aan sluiting kinderhartcentrum UMCG

Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, houdt vast aan het besluit van zijn voorganger Hugo de Jonge om het hartcentrum voor kinderen in het UMCG te sluiten. Dit laat de minister dinsdagavond weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het UMCG reageert zeer teleurgesteld.


Leestijd: 2 minuten

De brief van de minister aan de Voorzitter van de Tweede Kamer is uitermate teleurstellend, zegt UMCG-bestuursvoorzitter Ate van der Zee in een eerste reactie. In zijn brief gaat de minister uitgebreid in op het belang van concentratie van zorg. Het UMCG onderschrijft dit belang, net als alle andere betrokken partijen. ‘Maar de brief beantwoordt niet de vragen die door ons, door onze patiënten en door vele anderen gesteld zijn', zegt Van der Zee.

'De brief maakt nog steeds niet duidelijk waarom na de eerdere concentratie van complexe kinderoncologische zorg in Utrecht de complexe kinderhartzorg opnieuw in Utrecht en nu ook Rotterdam wordt geconcentreerd', vervolgt Van der Zee. 'De minister gaat hiermee voorbij aan de kwaliteit en capaciteit van de overige regio's in Nederland om dit soort hoogcomplexe zorg voor kinderen te bieden. Ook gaat de brief opnieuw niet in op de impact van dit besluit op de kwaliteit van de geneeskundige zorg voor kinderen in het Noorden in het algemeen, terwijl die gigantisch is.’

Alleen de Tweede Kamer kan de sluiting van het centrum voor kinderhartchirurgie in het UMCG nu nog tegen houden. Die moet akkoord gaan met het voorstel van Kuipers. “Wij accepteren niet dat deze zorg uit het Noorden verdwijnt en dat zou de Tweede Kamer ook niet moeten accepteren.”

Van der Zee roept de Tweede Kamerleden op om de minister op korte termijn nadere informatie naar de Kamer te laten sturen en in debat te gaan. ‘Er zijn al meerdere Tweede Kamerleden bij ons op bezoek geweest. Wij hebben hen en andere Kamerleden laten zien wat de gevolgen zouden zijn als ons Centrum voor Congenitale Hartafwijkingen zou verdwijnen. Net als wij hebben zij vele vragen die met deze brief niet beantwoord zijn. We hopen dat zij de minister hierover snel ter verantwoording roepen.’

Een petitie voor het behoud van het kinderhartcentrum voor Groningen is afgelopen tijd ruim 242 duizend keer getekend. Ondanks het massale protest houdt Kuipers vast aan het besluit van zijn voorganger.