Nieuws

Gratis brillen om zonsverduistering in Groningen te bekijken

Op vijf locaties in Groningen, in Stad en provincie, zijn volgende week donderdag gratis “eclipsbrillen” verkrijgbaar waarmee je op die plekken een zonsverduistering kan bekijken. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen. Vrijwilligers van een instelling van de RUG helpen die ochtend mee bij het verstrekken van de brillen.


Leestijd: 1 minuut

Gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Groningen
Gedeeltelijke zonsverduistering te zien in Groningen

Volgende week donderdag 10 juni is er een gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland. De verduistering begint om 11.21 uur het maximum is om 12.27 uur en om 13.36 uur is de verduistering voorbij. De eerstvolgende verduistering is dan weer op 25 oktober 2022, aldus de RUG.

Voor het volgen van de verduistering is een zogenaamde eclipsbril nodig. Op vijf locaties worden op 10 juni vanaf 10.30 uur eclipsbrillen uitgedeeld. Naar een zonsverduistering kijken kan namelijk niet zonder de juiste bescherming. De locaties zijn:

  • Dak Forum Groningen
  • Academieplein, Broerstraat
  • Rondom restaurant Zondag in het Noorderplantsoen
  • Rondom Cafe ’t Zielhoes in Noordpolderzijl
  • Activiteitencentrum Lauwersnest, De Rug 1, Lauwersoog

De instellingen die de brillen beschikbaar stellen gaan ervanuit dat de eclipsfans de coronamaatregelen en de aanwijzingen van de vrijwilligers van het Kapteyn Instituut van de RUG en de genoemde locaties in acht nemen, zo meldt de RUG.

Meer informatie is hier te vinden.