Nieuws

Groningen - mede dankzij het Forum - in top-20 van ‘Beste Kleine Steden ter Wereld’

Groningen is door het magazine Monocle opgenomen in een lijst van de twintig ‘Beste Kleine Steden ter Wereld’. Groningen staat 19e in een lijst van 25 kleinere wereldsteden die wordt aangevoerd door Porto (Portugal), Leuven (België) en het Japanse Itoshima. “Groningen ontwikkelt zich als van de meest levendige en leefbare steden in Noord-Europa”, aldus Monocle.


Leestijd: 1 minuut

Groningen - mede dankzij het Forum - in top-20 van ‘Beste Kleine Steden ter Wereld’
Groningen - mede dankzij het Forum - in top-20 van ‘Beste Kleine Steden ter Wereld’

De Monocle-lijst staat vol met 'second-tier centres with a first class quality of life'. En daarin scoort Groningen als nieuwkomer dus uitstekend. Het magazine schrijft over Groningen: “De recente opening van het Groningse cultuurcentrum Forum komt op het juiste moment voor de stad, die een economische klap kreeg toen de overheid de aardgaswinning terugdraaide, dat de laatste decennia zorgde voor grote verdiensten. Als reactie hierop lanceerde de gemeente een ambitieus economisch circulair programma. Groningen is een fietsstad bij uitstek: 60 procent van alle verplaatsingen wordt op twee wielen gemaakt. Het is ook de thuisbasis van de jongste bevolking van het land: de helft van de inwoners is jonger dan 35 jaar. Met het besluit om auto's uit het centrum te halen, wordt Groningen een van de meest levendige en leefbare steden van Noord-Europa.”

Naast Porto, Leuven en Itoshima staan ook Luzern (Zwitserland, 4e) en Victoria (Canada, 5e) in de top-5. Eindhoven staat elfde in de lijst, vorig jaar stonden ze nog 18e

Monocle magazine geeft elk jaar 'The Forecast' uit, waarin ze vooruitblikken op het aankomende jaar. De Monocle magazine is een wereldwijd tijdschrift over zaken en lifestyle, een 24-uurs radiostation, website, retailer en mediamerk.

Bekijk hier de hele lijst van de 25 beste kleine steden.