Nieuws

Groninger raadsleden: opheldering over vechtende voetbalhooligans

Raadsleden uit vijf verschillende fracties hebben voor komende woensdag in de gemeenteraad van Groningen een debat aangevraagd over de knokpartij tussen hooligans van FC Groningen en van Arminia Bielefeld. Ze willen van B&W weten wie de schade gaat vergoeden die ondernemers hebben geleden. Ook willen ze meer weten over de afwegingen die de politie heeft gemaakt, en over de vraag welke stappen er nu ondernomen gaan  worden.


Leestijd: 1 minuut

Zeven hooligans voor de rechter na massale vechtpartij in Grote Kromme Elleboog
Zeven hooligans voor de rechter na massale vechtpartij in Grote Kromme Elleboog

Afgelopen zaterdag werden ondernemers, bewoners en bezoekers van de binnenstad zeer onaangenaam verrast door vechtende voetbalhooligans, schrijven de gemeenteraadsleden.

De mate van escalatie en het gebruikte geweld heeft veel mensen angst aangejaagd. De gemeente geeft in een reactie aan ‘overvallen te zijn’.

De indienende gemeenteraadsleden willen graag opheldering  over gang van zaken, voorbereiding en evaluatie en stellen daarom onder meer de volgende vragen:

1. Hoe zijn de afwegingen vooraf gemaakt en tot welke maatregelen leidde dit?

2. Kan het college van B & W aangeven hoedanig het contact is geweest met supportersverenigingen, autoriteiten en de voetbalclubs tijdens de voorbereidingen van de wedstrijd tussen FC Groningen en Arminia Bielefeld? 

 3. Wat zijn de vervolgstappen in de richting van de hooligans die betrokken waren bij de vechtpartij?

4. Kan het college aangeven hoeveel schade de rellen op 4 september hebben veroorzaakt? Welke mogelijkheden ziet het college om ondernemers bij te staan bij het verhalen van de geleden schade?

Het verzoek om opheldering is ondertekend door:

Mirjam Wijnja, GroenLinks

Wieke Paulusma, D66

Bob de Greef, SP

Terence van Zoelen, PvdD

Marjet Woldhuis, 100% Groningen