Nieuws

Henk Pijlman: “Winst D66 prachtig, maar coalitievorming gaat lastig worden”

“De vorming van een nieuwe coalitie is niet zo simpel als wel wordt gedacht, het wordt nog heel ingewikkeld om een nieuw kabinet tot stand te brengen.” Dat zegt Henk Pijlman, oud-voorzitter van het college van bestuur van Hanzehogeschool Groningen, oud-wethouder van Groningen en sinds 2015 lid van de Eerste Kamer namens D66.


Leestijd: 1 minuut

Eerste Kamerlid Henk Pijlman wil musea zo snel mogelijk open hebben
Eerste Kamerlid Henk Pijlman wil musea zo snel mogelijk open hebben

Gevraagd om een reactie op de grote winst van D66 zegt Pijlman dat hij uiteraard zeer tevreden is met de winst van zijn partij. Maar het vormen van een nieuw kabinet zal volgens hem lastiger worden dan velen denken.

“Het wordt een ingewikkelde formatie. Weliswaar is er een sterke combinatie van VVD en D66. Maar wie moet daar dan bij? Het CDA ligt voor de hand. Maar die partij is er niet stabieler op geworden, want wie is daar de belangrijkste man, Hoekstra of Omtzigt? Dat zal nog tot discussie leiden”.

“Dan zal er nog een partij bij moeten. Je zou een van de linkse partijen kunnen uitnodigen. Maar die hebben aangegeven dat ze elkaar zullen vasthouden, dus dat ze alleen samen in een kabinet willen, of anders niet. En daar voelt Mark Rutte dan weer niks voor.”

“Uiteraard is er ook de ChristenUnie. Maar die partij heeft aan gegeven moeite te hebben met het standpunt van D66 over ethische kwesties. De ChristenUnie wil er in de Tweede Kamer ook geen vrije kwestie van maken waar iedereen persoonlijk over kan stemmen. Ze willen er alleen coalitieafspraken over maken. Maar dat betekent in de praktijk dat de ChristenUnie met vijf zetels haar wil aan het hele land wil opleggen. Het gaat dus nog lastig worden”, aldus de Groningse senator.