Nieuws

Honderden mensen vragen op Vismarkt aandacht voor klimaatverandering (FOTO'S)

Honderd Groningers zijn zondag naar de Vismarkt in Groningen gekomen om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Rond 15.00 uur klonk het Klimaatalarm.


Leestijd: 1 minuut

Honderden mensen vragen op Vismarkt aandacht voor klimaatverandering (FOTO'S)
Honderden mensen vragen op Vismarkt aandacht voor klimaatverandering (FOTO'S)

Een brede groep mensen met verschillende achtergronden vroeg zo vlak voor de verkiezingen aandacht voor de klimaatcrisis en de noodzaak van een eerlijker en daadkrachtiger klimaatbeleid. Boeren, werknemers, wetenschappers, mensenrechtenactivisten, mensen uit de zorg, grootouders, ondernemers, leerlingen, scholieren en studenten deden mee. Ook klonk in het hele land klokgelui, een actie van de Groene Kerken.

Zo’n 35.000 mensen in heel Nederland sloegen zondag alarm. Dit gebeurde in 44 plaatsen door heel Nederland, de meesten deden mee vanuit huis, de tuin of het balkon. Het aantal deelnemers in parken of pleinen variëerde per gemeente van 9 mensen in Hoek, tot 700 in Groningen. 

De initiatiefnemers van het Klimaatalarm spreken van een groot succes. De demonstraties zijn in het hele land ordelijk verlopen. Vanaf de duinen onder de rook van Tata Steel, tot in Heerlen, lieten mensen horen wat zij willen: “Een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid voor iedereen, in Nederland en daarbuiten. Een overheid die kiest voor mensen en vervuilende bedrijven zelf laat betalen voor hun verduurzaming en voor de schade die ze veroorzaken. Een overheid die actie onderneemt en zorgt dat gezond eten, duurzaam reizen, wonen in een goede woning en groene banen voor iedereen mogelijk is. Ongeacht wie je bent, wat je verdient en waar je woont”, stelt de Klimaatcrisis Coalitie. “Ook na de verkiezingen gaan we door.” 

Foto's: Rieks Oijnhausen