Nieuws

Inspiratiefestival Let’s Gro verwelkomt (inter)nationale sprekers Taiye Selasi, Saskia Sassen en Machteld Huber

Van woensdag 30 oktober tot en met zaterdag 2 november staat Groningen weer in het teken van toekomst- & inspiratiefestival Let’s Gro. Vier dagen lang wordt het podium gegeven aan iedereen die een idee heeft over hoe de stad & regio mooier, beter, groener en leefbaarder kan worden.


Leestijd: 3 minuten

Inspiratiefestival Let’s Gro verwelkomt (inter)nationale sprekers  Taiye Selasi, Saskia Sassen en Machteld Huber
Inspiratiefestival Let’s Gro verwelkomt (inter)nationale sprekers Taiye Selasi, Saskia Sassen en Machteld Huber

De eerste (inter)nationale sprekers zijn inmiddels bekend. Het festival verwelkomt schrijfster en fotograaf van Nigeriaanse en Ghanese afkomst Taiye Selasi. Taiye noemt zichzelf geen wereldburger, maar een burger van werelden. Zij opent Let’s Gro op woensdag 30 oktober. Daarnaast komt oprichter van Institute for Positive Health (IPH) en voormalig huisarts Machteld Hubernaar Groningen als onderdeel van een programma van De Bijdrage. Machteld geeft inzicht in hoe we in Groningen gezamenlijk naar het begrip gezondheid kijken en hoe we ons veerkrachtiger kunnen opstellen om naar ‘Positieve Gezondheid’ toe te werken. Op vrijdag 1 november geeft Let's Gro het woord aan hoogleraar sociologie aan de Columbia Universiteit en lid van de commissie voor Global Thought Saskia Sassen. Saskia spreekt over inclusiviteit in steden.

Vorig jaar heeft het festival voor het eerst een thema geïntroduceerd. Dat sloeg aan en het gaf nog meer richting aan het festival. In 2018 was het thema ‘Geluk’, dit jaar is dat ‘Together’. Want immers: samen maken we Groningen. Samen maken we verschil als het gaat om leefkwaliteit in onze eigen omgeving. Naar elkaar omzien is en blijft belangrijk. Naast Together komen er natuurlijk meer thema’s aan bod zoals het klimaat, de toekomst van onze regio, kwetsbaarheid, gezondheid, internationalisering, leefbaarheid, stadsontwikkeling en nog veel meer. Het programma vult zich gestaag via de festivalwebsite letsgro.nl. Nieuw dit jaar is ook de Let’s Gro Podcast.

Taiye Selasi
Taiye Selasi is één van de indrukwekkende openingssprekers van Let’s Gro 2019. Taiye leert ons niet de vraag ‘Waar kom je vandaan?’ te stellen, maar ‘Waar ben je een ‘local’?’. Volgens haar vertelt dit ons zoveel meer over wie we zijn en hoe gelijk we zijn. Taiye Selasi is schrijfster en fotograaf van Nigeriaanse en Ghanese afkomst, geboren in Londen en opgegroeid in Boston, nu woonachtig in Lissabon, die Latijn en muziek heeft gestudeerd. In haar schrijven onderzoekt Taiye Selasi onze relatie met onze meerdere identiteiten. 

Machteld Huber
Oprichter van Institute for Positive Health (IPH) en voormalig huisarts Macheld Huber komt naar Groningen. Ze is al meer dan 30 jaar bezig met de vraag wat gezondheid echt is. Machteld ontwikkelde middels wetenschappelijk onderzoek een nieuwe omschrijving van gezondheid: Positieve Gezondheid. “Het gaat eigenlijk over de veerkracht om met zo’n situatie om te gaan en weer sterker te worden” vertelt ze. Het gaat er niet om iemand zo lang mogelijk te laten leven, maar vooral dat diegene een goed, kwalitatief leven heeft. In het kader van Together geeft Machteld inzicht in hoe we gezamenlijk naar het begrip gezondheid kijken en hoe we ons veerkrachtiger kunnen opstellen om naar ‘Positieve Gezondheid’ toe te werken.

Saskia Sassen
Op vrijdag 1 november komt Saskia Sassen naar Groningen. Saskia Sassen is hoogleraar sociologie aan de Columbia Universiteit en lid van de commissie voor Global Thought. Saskia werd geboren in Nederland, groeide op in Argentinië en Italië, studeerde in Frankrijk, werd opgevoed in vijf talen en begon haar professionele leven in de Verenigde Staten. Ze is vooral bekend door haar onderzoeken naar globalisering en internationale migratie. Saskia spreekt tijdens Let’s Gro over inclusiviteit in steden. Ze is ervan overtuigd dat we nieuwe, kleinere steden nodig hebben. 

Nieuw: Let’s Gro Podcast
Nieuw dit jaar is de Let’s Gro Podcast. In deze Podcast worden de achtergronden van de nieuwste trends en ontwikkelingen in Stad en Ommeland besproken. Diverse onderwerpen komen aan bod, zoals architectuur en stadsontwikkeling. De eerste podcast is te vinden op de website letsgro.nl.

Toekomst- & inspiratiefestival Let’s Gro
Woensdag 30 november tot en met zaterdag 2 november. Het programma groeit, dus iedere dag is er nieuwe programmering te vinden op de website.