Nieuws

Nationaal Coördinator Groningen: “We krijgen versterkingsoperatie op de rit”

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) heeft vorig jaar meer dan 4000 woningen kunnen beoordelen en bijna drieduizend opnames kunnen verrichten. Daarmee werden de aan het begin van dat jaar gestelde doelstellingen bijna gehaald. Dat het niet volledig lukte had te maken met corona en de lockdown. Al met al is de Nationaal Coördinator Groningen tevreden over het afgelopen jaar en “trekken we de conclusie dat we het versterkingstraject nu op de rit krijgen”, zo meldt de NCG vrijdag,


Leestijd: 2 minuten

Nationaal Coördinator Groningen: “We krijgen versterkingsoperatie op de rit”
Nationaal Coördinator Groningen: “We krijgen versterkingsoperatie op de rit”

Het afgelopen jaar 2020 was voor NCG het eerste jaar waarin de organisatie de opdracht had de versterking niet alleen te sturen binnen de geldende kaders, maar deze ook uit te voeren. Met Rijk en regio sprak NCG af 4000 opnames en 4000 beoordelingen in 2020 af te ronden. Deze doelstellingen werden bijna behaald.

Opnames

Door de beperkingen vanwege het coronavirus stagneerde het aantal opnames in de eerste helft van 2020. Nadat in maart de opnames werden stilgelegd, werd in mei gestart met het uitvoeren van coronaproof opnames. Een deel van de bewoners/eigenaren werkt mee aan de coronaproof uitgevoerde opnames. Een ander deel stelt de opnames toch liever uit. Ondanks de beperkingen vanwege corona hebben we bijna 75% (2.883) van het afgesproken aantal opnames uitgevoerd. Daar zijn we tevreden over.

Beoordelingen

De doelstelling van 4000 beoordelingen hebben we met 4.178 behaald. Een prima resultaat, meer dan ooit tevoren en het viervoudige vergeleken met 2019. Voor de ruim 4000 eigenaren die een versterkingsadvies ontvingen betekent dit hopelijk meer helderheid en perspectief.

“In de volgende fase binnen het traject werd bij ruim 4000 adressen gestart met planvorming. Wat betreft de tussentijdse resultaten bouw gestart en bouw gereed zien we vooral een toename van de resultaten in het vierde kwartaal van 2020. In totaal is het versterkingstraject nu voor 1.769 adressen afgerond”, zo meldt de Coordinator

Vertrouwen in de toekomst

“Op basis van de resultaten trekken we de conclusie dat we het versterkingstraject nu op de rit krijgen. We realiseren ons dat het voor de bewoners in het aardbevingsgebied lang niet snel genoeg gaat. En dat we enorm ons best moeten blijven doen om iedereen zo snel mogelijk in een veilig huis te laten wonen. De resultaten geven ons echter ook vertrouwen in de toekomst. Vanzelfsprekend streven we ernaar de stijgende lijn die we in 2020 hebben gezien, vast te houden in 2021.”

(Boven: Peter Spijkerman, Nationaal Coördinator Groningen -Foto: NCG)