Nieuws

Onderzoek: corona heeft grote impact op sociale leven Groningers

Corona heeft grote impact op het sociale leven van Groningers: 80 procent van de Groningers ervaart negatieve veranderingen in het sociale leven als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van de Sociaal Planbureau Groningen. 20 Procent meldt bovendien een verslechterde gezondheid als gevolg van de coronacrisis en als het gaat om inkomen dan zijn zzp’ers zwaar getroffen: voor bijna de helft geldt dat het inkomen is gedaald.


Leestijd: 1 minuut

Extra geld voor ondernemers die werden getroffen door lockdowns
Extra geld voor ondernemers die werden getroffen door lockdowns

Het Sociaal Planbureau Groningen deed onderzoek naar de effecten van de coronacrisis op het gebied van werk, inkomen, onderwijs, sociale contacten, gezondheid en (informele) zorg. Aan het onderzoek deden 3.400 Groningers mee.

Van de ondervraagden gaf 80 procent aan negatieve invloeden op het sociale leven te ervaren. Daarbij gaat het met name om minder sociale contacten buitenshuis, en het spreken van minder mensen.

Minder contact collega's

Van de Groningers met betaald werk ervaart 60 procent negatieve veranderingen op het gebied van werk. Ze noemen vooral sociale en mentale aspecten: minder contact met collega’s, meer werkdruk of stress, en een minder goede balans tussen werk en privé. Ook ondernemers maken zich zorgen: 1 op de 3 geeft aan dat de omzet van de eigen onderneming sterk ( meer dan 25 procent) is gedaald door de coronacrisis; bij 1 op de 5 is de toekomst van de onderneming onzeker geworden.

Onderwijsachterstand

De coronacrisis heeft ook gezorgd voor onderwijsachterstanden. Per onderwijstype verschilt de situatie: 14 procent van de ouders met kinderen in het basisonderwijs denkt dat zijn of haar kind een achterstand heeft, en voor ouders met kinderen op het voortgezet onderwijs gaat het om 30 procent. Voor mbo en hbo geldt een percentage van 50 procent.

Gezondheid verslechterd

De coronacrisis blijkt ook grote invloed te hebben op de ervaren lichamelijke en mentale gezondheid van Groningers. 1 op de 5 geeft aan dat zijn gezondheid is verslechterd. Bij slechts 4% heeft de coronacrisis bijgedragen aan een verbeterde gezondheid.