Nieuws

Operatie Ring Zuid: vijf maanden ernstige verkeershinder

Vanaf september volgend jaar kan het verkeer voor het eerst zonder verkeerslichten over de gehele, nieuwe zuidelijke ringweg rijden. Maar voordat het zover is, staat de stad vanaf 22 maart eerst nog ruim vijf maanden lang ernstige verkeershinder te wachten. Om een chaos te voorkomen, moeten er elke dag 80.000 minder auto’s op het wegennetwerk rondom Groningen rijden.


Leestijd: 2 minuten

Tijdens Operatie Ring Zuid worden het nieuwe knooppunt Julianaplein en de verdiepte ligging aangesloten op de bestaande wegen (A28 en N7), het Vrijheidsplein en het Europaplein.

Om het verkeer tijdens deze maanden door te laten stromen is het nodig dat er elke dag 80.000 auto’s minder op het wegennetwerk in en rond Groningen rijden, dit is een reductie van 20 procent. Lukt dit niet, dan loopt het verkeer gegarandeerd vast, zo waarschuwen Groningen Bereikbaar en Aanpak Ring Zuid. Beide partijen doen daarom de dringende oproep aan de weggebruiker om in deze periode het reisgedrag aan te passen en de auto, zoveel als kan, te laten staan.

Operatie Ring Zuid

Onder de noemer ‘Operatie Ring Zuid’ zijn er volgend jaar, net als in 2022, langdurige afsluitingen rondom het Julianaplein. In verschillende fases zijn er meerdere rijrichtingen dicht. De operatie duurt langer dan in 2022. Groningen Bereikbaar gaat in gesprek met bedrijven en organisaties in de noordelijke regio om onder meer thuiswerken, reizen met fiets of OV weer onder de aandacht te brengen en samen te kijken naar het verminderen van autoverkeer. Na deze operatie kan het verkeer over de nieuwe zuidelijke ringweg rijden.

Na Operatie Ring Zuid

Het project Aanpak Ring Zuid is na deze operatie nog niet klaar. Ook daarna zijn er nog wegafsluitingen nodig. De meeste werkzaamheden vinden dan plaats buiten of net naast de ring, waardoor de verkeersimpact minder groot zal zijn voor stad en regio. Eén van de meest in het oog springende werkzaamheden is bijvoorbeeld het afbreken van de oude ringweg, waarop tot september 2024 gewoon nog gereden wordt.

Check voor vertrek

Voordat aannemer Combinatie Herepoort kan beginnen aan Operatie Ring Zuid, zijn er op diverse plekken op en rond de zuidelijke ringweg ook al afsluitingen vanwege werkzaamheden. Zo zijn er dit jaar onder andere weekendstremmingen op de westelijke en zuidelijke ringweg. In het eerste kwartaal van 2024 zijn er afsluitingen rondom het Vrijheidsplein en Ring West. Check voor vertrek de website van Groningen Bereikbaar. Op www.groningenbereikbaar.nl/watisdicht staat een overzicht met welke wegen in deze en de komende periode open en gesloten zijn.