Nieuws

“Rammstein komt naar Groningen: Iedereen in rep en roer”

Het blijft bijzonder. De paarden moesten verdwijnen en we willen een groen en duurzaam evenemententerrein. Niet zomaar een evenemententerrein, maar één waar echte grote artiesten op af komen. Dan gaat er echt niets meer boven Groningen.


Leestijd: 1 minuut

2022 was het eerste jaar van de grote concerten in het Stadpark, vooral ook na de stilte en de rust van de coronapandemie: Greenday en Guns N’ Roses trapten af. Het was een voorproefje van wat zou komen.

Het nieuwe college zat er nog maar net en de aankondiging dat Rammstein naar Groningen komt, leidt tot verwarring. De Partij voor de Dieren maakt zich druk om de dieren die er mogelijk last van hebben. Blijkbaar zijn dieren geen Rammstein-fans. En dan nog de zwarte rook die traditioneel bij een Rammstein-concert hoort. Kan dat ook verboden worden, vragen ze zich af.

Oh ja, we waren tegen een evenemententerrein, maar we zitten nu in een college dat voor een evenemententerrein is. En dan komt daar in juni nog eens de terloopse mededeling van de wethouder bij, dat de geluidsnorm wordt verhoogd van 100 naar 103 decibel. Nu voor Rammstein, maar volgens de wethouder wordt meer dan 100 de nieuwe norm.

De PvdD en de SP schreeuwen om het hardst dat dat natuurlijk niet kan. Wat doen ze? Vragen stellen, waarop de antwoorden in september komen. Dan is Rammstein in Zweden en Noorwegen, niet in Groningen. Dat is voor de bühne en het pluche, niet voor de omwonenden. Wat wil je? Mega-evenementen en een fatsoenlijke compensatie, zoals geluidswerend glas? Of geen evenemententerrein? Maar niet dit halfzachte geroep terwijl Rammstein deze week 103 decibel en zwarte rook die lucht in slingert. Ik weet het wel, wat mij betreft een mega-evenemententerrein én een fatsoenlijke compensatie voor de omwonenden.

Ietje Jacobs-Setz, fractievoorzitter VVD Groningen