Nieuws

“Reputatie Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geschaad door betrokkenheid hoogleraar bij dubieuze paspoorthandel”

Het is slecht voor de naam en reputatie van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat een medewerker meewerkt aan een systeem waardoor het voor niet-Europeanen mogelijk is om voor 900.000 euro een Europees paspoort te kopen.


Leestijd: 1 minuut

Het betreft een project waarbij de Groningse hoogleraar Dimitry Kochenov is betrokken. Dat iemand die werkzaam is voor de Groningse universiteit hier bij betrokken is, “is slecht voor de reputatie van de universiteit en slecht voor het aanzien van de wetenschap”, zo meldt de Amsterdamse hoogleraar  integriteit Rob van Eijbergen (VU) vandaag op de website van de NOS.

NOS-journalist Siebe Sietsma deed de afgelopen jaren onderzoek naar de schimmige wereld van de paspoorthandel. “Wat ooit begon op twee kleine eilandjes in het Caribisch gebied, is nu een lucratieve (wereldwijde) handel geworden voor de rijken der aarde, maar ook voor criminelen en misschien zelfs spionnen. Zij kunnen voor zeer forse bedragen zeer snel een paspoort aanschaffen”, zo meldt de NOS.

Na maandenlang onderzoek kwam de journalist uiteindelijk uit bij de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens de NOS is er veel kritiek op het feit dat er uit naam van de Groningse universiteit wordt meegewerkt aan een systeem om vermogenden op dubieuze wijze aan een paspoort te helpen.