Nieuws

Tarieven reclamebelasting bekend; reclame in de binnenstad twee keer zo duur

Ondernemers in de binnenstad van Groningen gaan vanaf 1 januari volgend jaar twee keer zoveel reclamebelasting betalen als bedrijven buiten de Diepenring. Dat blijkt uit het tarievenoverzicht dat de gemeente gepubliceerd heeft, meldt de Groninger Ondernemers Courant.


Leestijd: 2 minuten

Er wordt alleen belasting geheven voor reclame die vanaf de openbare weg te zien is. De belasting geldt bij een oppervlakte vanaf 2 vierkante meter. Ondernemers met een reclame-uiting met een grootte tussen de 2 en 5 vierkante betalen daarvoor 50 euro per jaar. Bedrijven in de binnenstad zijn 100 euro per jaar kwijt, zo blijkt uit het overzicht.

Bij grotere oppervlakten loopt het al gauw in de papieren. Tussen de 20 vierkante meter en 50 vierkante meter bedraagt de belasting 2.000 euro voor binnenstadondernemers. Bedrijven in de rest van de gemeente Groningen moeten 1.000 euro betalen.

Het hoogste tarief geldt voor ondernemers met meer dan 100 vierkante meter aan reclame. In de binnenstad kost dat 16.000 euro per jaar; daarbuiten gaat het om een bedrag van 8.000 euro.

“Waar gaat dat geld naartoe?”

Oscar Renken van Jan de Jong Verhuizingen geeft aan geschrokken te zijn van de bedragen. Hij heeft bij elkaar opgeteld zo’n 100 vierkante meter aan reclame-uitingen op de verschillende locaties van zijn bedrijf. Hoeveel hij moet gaan betalen, weet hij nog niet precies, “maar als ze alles bij elkaar optellen kan het zomaar oplopen tot 8.000 euro.”

De ondernemer vindt het vooral zuur dat hem eerder vanuit de gemeente werd geadviseerd om vanuit esthetisch oogpunt vooral niet te kleine uitingen op te hangen. “Het voelt een beetje alsof we daar dan nu weer voor gestraft worden. En waar gaat dat geld vervolgens naartoe? Dat weet ook eigenlijk niemand. Het is gewoon echt heel zuur.”

De gemeente heeft ook een aantal vrijstellingen bepaald. Zo wordt er onder andere geen belasting geheven als de uiting korter dan 13 weken aanwezig is. Ook voor de aanduiding van woongebouwen, vlaggen en bewegwijzering met een algemeen belang hoeft geen belasting te worden betaald. Een uitzondering is er ook voor sportvelden. Er wordt alleen belasting geheven voor borden met reclame die uitdrukkelijk gericht zijn op de openbare weg.

“Onbegrijpelijk”

Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club, noemt het onbegrijpelijk en onterecht dat ondernemers in de binnenstad meer belasting moeten betalen dan bedrijven elders in de gemeente. “Volgens de gemeente heeft dat ermee te maken dat er in de binnenstad ook veel meer bezoekers zijn. Maar daarvoor betalen de ondernemers al een prijs: de huren in de binnenstad zijn namelijk al vele malen hoger dan elders.”