Nieuws

Te koop: Iconische gele steentjes uit Herestraat

Vele miljoenen stappen zijn er in de loop der jaren op gezet: de iconische gele steentjes uit de Herestraat. En nu zijn ze te koop. De Groningse houthandel Gadero wist ze op de kop te tikken, en verkoop ze nu via de webshop. “Het zou zonde zijn om er niks mee te doen”, zegt Gadero-directeur Henk Jan Bijmolt, die de eerste orders al ziet binnenstromen. “Ik vermoed dat er heel wat tuinpaadjes mee worden aangelegd.”


Leestijd: 1 minuut

Te koop: Iconische gele steentjes uit Herestraat
Te koop: Iconische gele steentjes uit Herestraat

De steentjes liggen sinds de jaren negentig in de Herestraat, en andere straten in de binnenstad. Maar omdat ze te glad bleken, en opruwen en omdraaien niet hielp, besloot de gemeente twee jaar geleden alle steentjes te vervangen, zo’n 120.000 vierkante meter in totaal. Verschillende straten zijn al onderhanden genomen; en eind vorig jaar was de Herestraat aan de beurt.

Zand en grind

En uitgerekend dié steentjes zijn nu te koop via Gadero. Zo’n 80 kuub aan stenen, een paar duizend vierkante meter in totaal. De gebakken klinkers werden onlangs door de aannemer bij Gadero afgeleverd: met een shovel werden ze op het terrein gestort. “Dat hadden we wel een beetje onderschat: we hadden ineens bérgen steentjes liggen, met allemaal los grind en zand ertussen.” Gelukkig, zo nuanceert Bijmolt, is het nu laagseizoen bij Gadero. “En konden we een paar studenten aan het werk zetten om de steentjes mooi te stapelen.”

Na al die jaren weer en wind, en vele miljoenen voetstappen die erop zijn gezet, zien de steentjes er wel gebruikt uit, geeft Bijmholt toe. “Je kunt ook zien dat de gemeente nog pogingen gedaan heeft ze op te ruwen.” Toch kunnen ze nog prima een ronde mee. “En anders is omdraaien ook een optie.”

Volgens Bijmolt lijkt er een ware run op de iconische klinker te ontstaan. “Ze staan er nog maar net op, maar de ene na de andere order komt al binnen.” Giga-bestellingen zijn het niet. “Nee, ik vermoed dat er uiteindelijk vooral veel Groningse tuinpaadjes mee worden aangelegd."