Nieuws

Tweeduizend Groningers bij vredesprotest voor Oekraïne op Grote Markt 

Op een zonovergoten Grote Markt in Groningen hebben bijna tweeduizend mensen zondagmiddag geprotesteerd tegen de inval van Oekraïne door het Russische leger. De protestanten betuigden hun steun aan het land dat hevig te lijden heeft onder de inval.


Leestijd: 2 minuten

Tweeduizend Groningers bij vredesprotest voor Oekraïne op Grote Markt 
Tweeduizend Groningers bij vredesprotest voor Oekraïne op Grote Markt 

Talloze deelnemers hadden spandoeken, vlaggen en kartonnen borden met leuzen bij zich, zoals "Stand in Solidarity", "Poetin is een lul" en "Hands off Ukraine". De vele Oekraïners die aanwezig waren scandeerden regelmatig luide kreten in hun moedertaal.

Verschillende mensen hielden een toespraak tijdens het vredesprotest. Het protest werd gehouden op initiatief van politieke jongerenorganisatie Lux Europae. De organisatoren spraken vanuit de achterkant van een truck de menigte toe vanaf de aanvang om 14:00 uur.

De Russische president Vladimir Poetin wordt als hoofdverantwoordelijke voor de inval gezien en moest het verduren tijdens het vredesprotest. "Eén man is hiervoor verantwoordelijk", zei een van de sprekers. "Poetin is niet Rusland en Rusland is niet Poetin."

Een andere spreker sloot zich aan bij deze woorden. "Dit is alleen Poetin. De Russen willen deze oorlog niet." Ook werd Poetin een dictator genoemd. Er klonk een luid boegeroep bij het noemen van zijn naam.

Vandaag zijn we allemaal Oekraïners, sprak een andere organisator. Hij schreeuwde een Oekraïense strijdkreet die met luid gejuich werd ontvangen. De hele menigte herhaalde meermaals: "Free Ukraine." Ook werd het volkslied gezongen door een spreker.

Het heldhaftige verzet van het Oekraïense leger werd door een spreker geprezen. De afgelopen dagen verschenen verschillende video's op het internet van families in Oekraïne die afscheid van elkaar moest nemen omdat familieleden naar het front moesten om te vechten.

Ook werd er een kort moment van stilte gehouden voor alle mensen die reeds slachtoffer zijn geworden van de oorlog. Er werd opgeroepen om te doneren via de Facebookpagina om hulpmiddelen voor soldaten en ziekenhuizen te kunnen betalen.

"Dit treft heel Europa, het moet duidelijk zijn dat je niet zomaar een oorlog kunt beginnen. Ik denk dat het belangrijk is dat we ons uitspreken en ook een duidelijk signaal afgeven aan onze regering dat het klaar moet staan om vluchtelingen op te vangen. En dat we aan Oekraïners laten weten dat ze hier welkom zijn", zegt protestant Sanne Boekel stellig.

Daar sluit andere aanwezige Janeni Mason zich bij aan. "Ik kom uit Engeland en ik denk dat het essentieel is dat zo veel mogelijk mensen zich laten horen."