Nieuws

Warenmarkt kan openblijven dankzij extra maatregelen

De warenmarkt in het centrum van Groningen kan openblijven dankzij de extra maatregelen die in de afgelopen tijd zijn genomen.Dankzij een andere opstelling van de kramen en een gedeeltelijke verplaatsing kan de markt voorlopig openblijven in de coronacrisis. “Maar we zijn wel afhankelijk van het weer en de gemoedstoestand van het winkelend publiek”, aldus marktmeester Dirk Jan Kooiman op de website van de gemeente.


Leestijd: 1 minuut

150 plannen voor pitchwedstrijd: hoe kunnen we inspelen op 1,5-metertoerisme?
150 plannen voor pitchwedstrijd: hoe kunnen we inspelen op 1,5-metertoerisme?

De gemeente organiseert de markt en marktmeesters leiden de eeuwenoude traditie in goede banen. “We horen van veel mensen: mooi dat jullie er nog zijn. Anderen vinden het te druk en zeggen dat de markt dicht moet. Ze vergeten dat de markt geen vermaak is, maar een groot warenhuis dat in een eerste levensbehoefte voorziet”, vindt Kooiman.

Maatregelen
Nadat de coronacrisis losbarstte, namen de marktmeesters al direct maatregelen. “Eerst trokken we de markt een klein stukje uit elkaar. Dat ging an sich goed. Toen werd het echter mooi weer en gingen mensen allemaal naar buiten. Op zaterdag 4 april leek de markt daardoor erg vol.”

Bredere looppaden
“Daarna hebben we de non-food naar de Grote Markt gebracht en de koelwagens naar het A-Kerkhof.” Zodoende kwam ruimte op de Vismarkt vrij. Daar staan de marktkramen nu ook op de rijbaan. “Hierdoor zijn de paden voor het publiek tussen de 9 en 11 meter geworden, het dubbele van normaal.”