Nieuws

Welke nieuwe coronamaatregelen zijn er maandag door het kabinet afgekondigd?

In het hele land moet de horeca om 22.00 uur de deuren sluiten. Bij prof- en amateursportwedstrijden mag geen publiek meer komen. Ook het aantal sociale contacten thuis wordt beperkt met maximaal drie gasten. Daarnaast hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maandagavond nog andere maatregelen afgekondigd, die dinsdag vanaf 18.00 uur van kracht zijn en dan zeker drie weken gaan gelden.


Leestijd: 4 minuten

Welke nieuwe coronamaatregelen zijn er maandag door het kabinet afgekondigd?
Welke nieuwe coronamaatregelen zijn er maandag door het kabinet afgekondigd?

Rutte en De Jonge zouden eigenlijk dinsdag een persconferentie houden over nieuwe maatregelen, maar door de snelle verspreiding van het virus en stijgende ziekenhuisopnames is besloten om al maandag met nieuwe maatregelen naar buiten te komen. Volgens Rutte gingen de grote steden nu richting het derde en meest ernstige risiconiveau. “We dreigen echter in het hele land achter virus aan te gaan lopen. Daarom pakken we nu door met landelijke maatregelen om weer voor het virus uit te komen”, aldus Rutte. 

'Het virus is met een gevaarlijke opmars bezig'
De Jonge: “Over algemeen gebruiken we ons gezonde verstand bij sportclubs, op scholen en in het openbaar vervoer. Thuiswerken schiet er vaker bij in. Soms gaat het mis: feestende mensen en mensen met klachten die niet thuisblijven. En dan wordt het dweilen met de kraan open en dat zien we terug in de cijfers. Het is nu niet goed genoeg. Dat is zuur voor iedereen. Het virus is met een gevaarlijke opmars bezig. Op dit moment zijn ruim 100.000 mensen besmettelijk.”

Extra maatregelen die zijn afgekondigd
Natuurlijk blijven de basisregels van kracht: 1,5 meter afstand, bij klachten laten testen en vervolgens ook thuisblijven. De grootste klap valt in de horeca- en sportbranche. Alle horecagelegenheden moeten de deuren sluiten om 22.00 uur. Een uur eerder mogen ze al niemand meer toelaten.

Sowieso mogen er op openbare plekken nog maar dertig mensen samenkomen in een (binnen)ruimte. Buiten mogen maximaal veertig mensen samenkomen. De totale groepsgrootte (vriendengroep) wordt beperkt tot vier. Wel zou een Veiligheidsregio een ontheffing mogen geven aan grote zalencomplexen. Er mogen ook meer mensen komen op doorstroomlocaties, zoals in pretparken en musea. Ook in klaslokalen, kerken en bij protesten mogen meer mensen bij elkaar komen. Het maximum geldt niet voor jeugdverenigingen. De Veiligheidsregio kan ook een ontheffing verlenen voor bijvoorbeeld muziek- en theatergezelschappen die oefenen. 

Minder gasten thuis
Ook het aantal sociale contacten in de thuissituatie wordt beperkt. Nu mag je nog zes gasten ontvangen, maar dat gaat naar een maximum van drie gasten van boven de dertien jaar. 

Geen publiek bij sportwedstrijden
Alle sportclubs – amateur en topsport – moeten het de komende weken zonder publiek doen. Ook voor het betaald voetbal en bijvoorbeeld basketbalclub Donar geldt dat er geen publiek op de tribunes mag zitten. De sportkantines gaan dicht. Volgens premier Rutte zorgt sport voor teveel reisbewegingen van spelers, officials en bezoekers. 

Thuiswerken tenzij het echt niet anders kan
Het kabinet dat iedereen gaat thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan. “Het is op veel plaatsen gewoon weer te druk geworden op het werk”, aldus Rutte. Als er op de werkvloer toch een besmettingen plaatsvindt, dan kan die locatie zelfs voor veertien dagen worden gesloten. 

Winkeluurtjes
Supermarkten moeten weer beter gaan letten op de anderhalve meter. Er komen winkeluurtjes voor kwetsbare groepen. Op veel plekken komt een registratieplicht, zoals ook in de horeca en bij kappers. 

Advies over mondkapjes
Er is vooralsnog geen mondkapjesplicht afgekondigd. Het kabinet heeft daarvoor het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd. Wel is er nu het advies in de drie grote steden om daar mondkapjes in bijvoorbeeld supermarkten te dragen. 

Dalen de aantallen niet, dan weer intelligente lockdown
Premier Rutte hoopt dat de maatregelen over tien tot veertien dagen tot resultaat leiden. Minister De Jonge laat weten dat de maatregelen eerst voor drie weken gaan gelden. “Daalt het aantal besmettingen, dan is er ruimte voor regionaal maatwerk. Dalen de aantallen niet, dan moet we meer richting de intelligente lockdown zoals we die eerder dit jaar gewend waren.”

Vandaag bijna 3.000 besmettingen en 660 patiënten in het ziekenhuis
Het RIVM maakte maandag bekend dat er in een etmaal weer 2.914 besmettingen bij zijn gekomen. Zes patiënten zijn overleden. Het aantal ziekenhuisopnames nam toe met 38. Volgens ziekenhuisdirecteur Ernst Kuipers (Erasmus) liggen er nu zo’n 660 corona patiënten in het ziekenhuis, waarvan 142 op de IC. Dit weekend zou het aantal al doorstijgen naar 1.000 ziekenhuisopnames. Op het hoogtepunt in het voorjaar lag dat aantal op 4.000. “De aantallen patiënten in het ziekenhuis zijn nu hoger dan op het moment in maart een lockdown werd afgekondigd”, aldus Kuipers, zie ook aangaf dat de normale zorg dan zal moeten worden afgeschaald. 

Minister De Jonge verwacht dat half oktober zelfs met de nieuwe maatregelen het aantal bezette IC-bedden is opgelopen naar 400. Het reproductiegetal is nu 1.3, wat inhoudt dat elke honderd besmette mensen nu zo’n 130 nieuwe besmettingen veroorzaken.