In beeld

Dit moet je doen als je door een hond wordt gebeten

Hondenbeten komen helaas regelmatig voor. Word je gebeten door een hond dan kan dat vervelende gevolgen hebben. De eigenaar van de hond is vrijwel altijd aansprakelijk als zijn dier schade of letsel toebrengt door te bijten. Het is zaak om de gebeurtenis goed af te handelen en daarom zijn er een paar dingen waar je aan moet denken als dit je overkomt.


Leestijd: 2 minuten

Wat je moet doen bij een hondenbeet

Omdat hondenbeten gevaarlijk kunnen zijn, bijvoorbeeld als de hond een ziekte bij zich draagt of als de wond gaat ontsteken. Ga naar een hondenbeet die een verwonding heeft veroorzaakt daarom altijd zo snel mogelijk naar de huisarts. Maak ook foto’s van de verwonding en van eventuele verdere schade, bijvoorbeeld aan kleding. Zorg er ook voor dat je de contactgegevens hebt van de eigenaar van de hond. Noteer naast een telefoonnummer ook zeker de naam en het adres. Zo voorkom je dat de eigenaar een onjuist telefoonnummer opgeeft of bij het opnemen van contact niet antwoordt. Zijn er getuigen van het incident? Noteer dan ook hun gegevens.

Welke schade kun je claimen?

Denk niet dat je zelf schuldig bent aan het bijtincident. De hondeneigenaar moet te allen tijde zijn dier onder controle houden. Alleen bij uitzonderlijke provocatie kan het zo zijn dat een claim wordt afgewezen, maar dit zijn uitzonderingen. Als je door een hond wordt gebeten dan kun je materiële schade claimen, zoals beschadigde kleding. Daarnaast kun je een claim voor letselschade indienen als je medische kosten hebt moeten maken. Ook andere kosten kunnen hieronder vallen. Stel dat je een tijd niet hebt kunnen werken omdat je moest herstellen, dan kun je gederfde inkomsten claimen. Is er sprake van blijvend letsel dan kan een vergoeding wegens letselschade of smartengeld aan de orde zijn. Zorg ervoor dat je letselschade advocaat beschikt over alle relevante informatie. Bewaar facturen van kosten die je hebt moeten maken en stuur ze door. Op die manier kan er een zo compleet mogelijk beeld van de situatie worden geschetst.

Vind een deskundige jurist

Zaken die betrekking hebben op letselschade en smartengeld zijn vaak zeer complex. Laat je daarom bijstaan door de ervaren letselschadejuristen van JBL&G. Zij hebben ruime ervaring met vergelijkbare zaken. Je wordt na je melding uitgenodigd voor een intake waarin de zaak wordt besproken. De jurist die je bijstaat kan je dan een beeld schetsen van wat er wellicht mogelijk is als het gaat om het claimen van schade. Vervolgens wordt contact opgenomen met de tegenpartij en diens verzekering om de schade te claimen. Als dit niet voldoende oplevert dan volgt een gang naar de rechtbank. Dit soort zaken neemt vaak veel tijd in beslag, dus je moet meestal wel geduld hebben voordat er daadwerkelijk een uitkering wordt overgemaakt. Maar het doel is om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt.