Sport

Donar start met nieuwe spelverdeler overtuigend in Elite Gold

De eerste klap is een daalder waard voor Donar in de Elite Gold, de competitie met Belgische topploegen. In Martiniplaza versloegen de Groningers RSW Liège Basket met 81-75. De nieuwe spelverdeler Nick Tomsick was met 25 punten direct de grote man.


Leestijd: 1 minuut

Er waren een kleine 3000 toeschouwers bij Donar
Er waren een kleine 3000 toeschouwers bij Donar

Tomsick had nog maar een paar keer meegetraind. Dat weerhield de Amerikaans-Kroatische speler er niet van om zijn nieuwe teamgenoten direct bij de hand te nemen. Hij opende de score met een driepunter. Het bleek de opmaat naar veel meer. In totaal gooide Tomsick zeven van zijn dertien pogingen van afstand raak. Er zat veel energie in de ploeg en met een 19-8 voorsprong was de toon gezet.

De Belgische nummer vier had aanvankelijk moeite om aan te haken, maar kwam terug in de wedstrijd. Na tien minuten stond 21-17 op het scorebord en na een gelijk opgaand tweede kwart kon het bij rust met een 36-31 tussenstand nog alle kanten op. Na de pauze kwam Sander Hollanders in beeld door veelvuldig van afstand te scoren. Ook hij tekende voor zeven driepunters.

Donar liep weg bij de gasten en leek bij 56-41 de schapen op het droge te hebben. Toch kwam de spanning in het vierde kwart nog een keer terug tot een marge van vijf punten. De ploeg van coach Andrej Stimac bleef daarna op schot en keek daardoor de overwinning vrij snel in de ogen. Een mooi begin voor Donar dat het in het jaar van de doorstart lastig heeft en sportief nog zelden kon overtuigen. Tomsick zou het radertje kunnen zijn om het vliegwiel in gang te schieten. De 81-75 zege is in ieder geval veelbelovend.

Tomsick was topscorer met 25 punten. Hollanders noteerde 22 punten. De Elite Gold krijgt voor Donar op dinsdag 19 maart een vervolg met de uitwedstrijd in Antwerpen tegen de Antwerp Giants.