Sport

Garnwerder schaatser Chris Huizinga ontwikkelt zich steeds beter

Chris Huizinga rijdt tot en met de Olympische Spelen van Milaan in 2026 voor Team Jumbo-Visma. De in Garnwerd geboren schaatser heeft zijn contract met twee jaar verlengd, waar hij al sinds 2017 onder contract staat. De 26-jarige Huizinga stond altijd te boek als een groot talent en dat komt er steeds meer uit.


Leestijd: 1 minuut

Chris Huizinga knalde naar de Nederlandse titel
Chris Huizinga knalde naar de Nederlandse titel

Anderhalve week geleden viel Huizinga op door zich tijdens het World Cup kwalificatietoernooi met een sterk verbeterd persoonlijk record van 6.16.33 minuten op de 5 km zich te plaatsen voor de eerste wereldbekerwedstrijden. 

‘Gezien de progressie die ik heb geboekt door de jaren heen, maar zeker de laatste weken, weet ik dat ik in de juiste ploeg zit’, zegt een opgetogen Huizinga. ‘De laatste twee 5000 meters, in Inzell en tijdens het WCKT, waren erg goed en gaven veel vertrouwen. Nu is het zaak om deze stijgende lijn door te trekken. Ik ben ervan overtuigd dat het nog sneller kan.’

De World Cups kunnen Huizinga weer verder helpen. ‘De laatste jaren heb ik het gat met de absolute wereldtop verkleind. Het doel is nu om de definitieve aansluiting te vinden en te behouden. Met de hulp van coach Jac Orie en de staf heb ik er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Om jezelf te verbeteren, heb je wedstrijden nodig. Daarom ben ik blij dat ik mezelf heb gekwalificeerd, waardoor ik iedere week kan strijden met de internationale top. Ik kijk ernaar uit om de beste versie van mezelf te laten zien.’

Ook op de tien kilometer verbeterde Huizinga tijdens het World Cup kwalificatietoernooi zijn persoonlijk record. De eerste wereldbeker is komend weekend op de baan van Obihiro in Japan. Het weekend daarop wordt gestreden in Peking. (Foto: website Jumbo-Visma)