Sport

Leekster Thijs Rondhuis trekt met wielerkoersen naar Friesland

Thijs Rondhuis uit Leek gaat met zijn bedrijf Courage Events wielerkoersen in Friesland organiseren. De doorstart van de meerdaagse wedstrijd Healthy Ageing Tour is de Bloeizone Fryslân Tour van 3 tot en met 5 maart. Een driedaagse wedstrijd met etappes in Surhuisterveen, Bakkeveen en Drachten. Als klap op de vuurpijl staat op zondag 6 maart de eerste editie van de Elfstedenrace op het programma.


Leestijd: 1 minuut

Leekster Thijs Rondhuis trekt met wielerkoersen naar Friesland
Leekster Thijs Rondhuis trekt met wielerkoersen naar Friesland

De Visit Friesland Elfsteden Race is de eerste zelfstandige wedstrijd voor mannen op de internationale kalender sinds 2012 in Friesland. Dit jaar is de Visit Friesland Elfsteden Race een UCI 1.2 wedstrijd. De UCI, of Internationale Wielerunie is de internationale organisatie voor wielersport. Deelname bestaat uit de UCI Continental teams en ook opleidingsploegen van de World Tour Teams Jumbo-Visma en Team DSM doen mee. De start en finish zijn in Leeuwarden en de route over 199 kilometer doet alle Friese Elfsteden aan.

De Bloeizone Fryslân Tour is een driedaagse internationale wedstrijd voor vrouwen. Met de deelname van onder andere de topteams van Trek-Segafredo, Jumbo-Visma en LIV Racing doen teams van internationaal topniveau mee. Op donderdag 3 maart is de openingstijdrit in Surhuisterveen, vrijdag 4 maart is de etappe Eastermar-Bakkeveen en op zaterdag 5 maart is de finale-etappe in Drachten.

Rondhuis organiseerde jarenlang vrouwenkoersen in Groningen, maar mede door de meest recente gemeentelijke herindelingen werd het ingewikkelder om gemeentes te interesseren voor topwielrennen. Rondhuis ziet in Friesland meer mogelijkheden en bewijst dat voorlopig met deze koersen.